Školarina u BiH najskuplja

Školarina na pojedinim fakultetima u Bosni i Hercegovini i Srbiji skoro je ista ako ne i skuplja od školarine na prestižnim univerzitetima u, naprimjer, Njemačkoj, Francuskoj i Austriji.

Bosna i Hercegovina 04.07.2014 | 07:56
Školarina u BiH najskuplja

Nakon navoda da bi uskoro na Univerzitetu u Sarajevu na pojedinim fakultetima studenti mogli plaćati školarinu i do 7.000 KM, novinari Agencije Anadolija detaljno su istražili koliko iznosi visina školarina u drugim zemljama regiona, ali i Evrope.

Prema posljednjim podacima, prosječna školarina na univerzitetima u Bosni i Hercegovini do sada iznosila oko 500 evra, a najviša školarina i do 1.500 evra.

Ipak, Senat Univerziteta Sarajevo je 25. juna izglasao i Upravnom odboru na usvajanje poslao prijedlog povećanja školarina i skoro svih ostalih troškova na Univerzitetu Sarajevo, te bi u narednom periodu školarina na ovom univerzitetu mogla iznositi i do 7.000 KM, što je oko dva puta skuplje od studija medicine u Beču gdje bh. državljani plaćaju 720 evra po jednom akademskom semestru.

Slično kao i u BiH, i studenti na većini univerziteta u Srbiji plaćaju školarinu od oko 1.500 evra. Konkretnije, prosječna školarina u Srbiji iznosi oko 1.000 evra, a najviše plaćaju studenti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, tačnije oko 2.000 evra.

Poređenja radi, studenti koji studiraju na prestižnim njemačkim univerzitetima plaćaju školarinu od 500 evra po semestru, odnosno 1.000 evra godišnje.

Isto tako, studenti na državnim univerzitetima u Francuskoj za prvi ciklus studija plaćaju godišnju školarinu od oko 200 eura, a na tehničkim fakultetima oko 600 evra. Školarina na medicinskom fakultetu u toj zemlji iznosi oko 450 evra godišnje. Zanimljivo je da studenti na doktorskim studijima u Francuskoj godišnje plaćaju samo oko 390 evra.

Od zemalja regiona, na većini fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori školarina iznosi oko 500 evra, a najskuplja je arhitektura, gdje godišnja školarina iznosi oko 1.000 evra.

Najskuplji fakulteti u Hrvatskoj su iz oblasti biomedicine i umjetničke akademije gdje školarina iznosi oko 1.200 evra. Zatim slijede biotehnički i tehnički fakulteti sa školarinom od 1.000 evra i društveno-humanističke nauke sa oko 900 evra. Svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija ne plaćaju ništa, već ih finansira država.

Od zemalja regiona, najjeftinija školarina je u Makedoniji gdje prosječna školarina za jednog studenta iznosi oko 250 evra, a najviša školarina oko 400 evra.

U školarinu u skoro svim zemljama regiona nisu uračunate ni knjige ni pribor, a studentske takse, odnosno uvjerenja i potvrde, takođe se plaćaju na skoro svim fakultetima, što studentima predstavlja dodatno finansijsko opterećenje.

S druge strane, na fakultetima u regionu se pravdaju time da trenutnim školarinama teško uspijevaju da izmire osnovne potrebe i da od državnih vlasti ne dobijaju dovoljnu financiju podršku da mogu platiti sve račune.

Inače, prema svim relevantnim pokazateljima, univerziteti iz zemalja regiona su među najslabije rangiranim u Evropi. Prema podacima portala Webometrics, Univerzitet u Zagrebu je najbolje rangiran u regionu i nalazi se na 497. mjestu, slijedi Univerzitet u Beogradu koji je na 509. mjestu, pa onda Univerzitet Čiril i Metodije koji je na 1.256 mjestu. Univerzitet Sarajevo je najbolje rangirani univerzitet iz BiH i nalazi se na 1.928. mjestu ove popularne liste. Od ostalih zemalja regiona, Univerzitet Crne Gore je pozicioniran na 3.858 mjestu liste Vebometriksa.

Izvor: Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar