Danas smjena Lagumdžije?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmatra inicijativu Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH za smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije, obojica kadrovi SDP-a.

Bosna i Hercegovina 03.07.2014 | 07:04
Danas smjena Lagumdžije?

Kao razlog za Osmićevu smjenu navodi se njegovo neadekvatno reagovanje na ceremoniji održanoj 12. maja u Kasarni "Kozara" u Banjaluci povodom Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske i na intoniranje himne Srpske na toj ceremoniji.

Kada je riječ o zahtjevu za Lagumdžijinu smjenu, SBB se poziva na masovno nezadovoljstvo radom dosadašnje vlasti i eksplicitne zahtjeve za smjenu ministra inostranih poslova iskazane na protestima 7. februara, te na plenumima građana.

Kolegijum Predstavničkog doma danas je skinuo sa ranije najavljenog dnevnog reda Prijedlog okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih lica u BiH, čiji je predlagač poslanik HDZ-a Niko Lozančić, na zahtjev Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Prema izmijenjenom dnevnom redu, poslanici bi trebalo da se izjasne i o određivanju novog roka za dostavljanje mišljenja nadležne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH ili o obustavljanju zakonodavnog postupka.

Prijedlogom ovog zakona u okviru institucije ombudsmana BiH uspostavlja se Odjeljenje za prevenciju i zaštitu od torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka u BiH.

U skladu sa Opcionim protokolom uz UN konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka, u nadležnosti odjeljenja bile bi najavljene i nenajavljene posjete zatvorskim ustanovama, te razgovor bez svjedoka sa licima lišenim slobode.

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika Mirsada Mešića iz SDP-a BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH.

Uz ocjenu da je sadašnji nadzor iz Zakona o vazduhoplovstvu neadekvatan, ovim zakonom predviđeno je osnivanje centra za istraživanje nesreća i incidenata civilnih vazduhoplova BiH kao samostalne upravne organizacije.

Prema ranije utvrđenom dnevnom redu, poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kojim se na jedinstven način regulišu pitanja koja se odnose na ocjenjivanje svih nosilaca pravosudnih institucija u BiH.

Početak sjednice Predstavničkog doma zakazan je za 10.00 časova.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

holland

03.07.2014 07:59

Jedini ministar koji je pokazo lice za vrijeme poplava i ovi sad spominju nekakvu Kozaru i himnu..

ODGOVORITE
Name

prevara

03.07.2014 08:52

Zlatka Lagumdžiju je dešifrovalo 95% srba,a Federacija nek radi sa njim šta hoće njihov problem.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

03.07.2014 09:40

Zlatka Lagumdžiju će sada najžešće da podrži SNSD. Milokrad je zbog Zlatka spreman da potegne i vitalni nacionalni interes ako bude trebalo. Ova dva čoveka su uništila Socijaldemokratiju. U njihovo vreme zavladala je najveća glad i siromaštvo na ovim prostorima. To su "drugovi iz starih vremena". Banditi kakve čovečanstvo na našim prostorima ne pamti !

ODGOVORITE
Name

ljilja

03.07.2014 14:32

Svi su oni problemi svih nas a ne pojedinacno entiteta..

ODGOVORITE