Porez „solidarnosti“ i na plate koje kasne

Prema tumačenju Poreske uprave Republike Srpske, novi Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost Republike Srpske koji je juče stupio na snagu, propisuje da se solidarni doprinos obračunava na sve isplate od 01. juna 2014. godine.

Republika Srpska 02.07.2014 | 17:26
Porez „solidarnosti“ i na plate koje kasne

To znači da se na sva primanja, koja se isplate posle tog datuma, bez obzira da li su redovna ili ne, mora platiti solidarni porez, odnosno da će porez morati da bude plaćen i na plate koje kasne.

Privrednici se bune, a ekonomisti smatraju da je to novi dokaz promašenih rješenja koje vlast preduzima u vremenu nakon poplava.

Porez ćete platiti svakako, bez obzira na to da li vam je plata redovna ili kasni. Tako piše u novom Zakonu o posebnom doprinosu za solidarnost. Za razliku od radnika koji su redovno primali plate i koji će se “solidarisati” od majske, radnici kojima plata kasni, kao i poslodavci koji treba da im ih isplate, porez od 1,5% će morati da plate i na ta, zakašnjela primanja.

U Privrednoj komori regije Banjaluka su poručili da su prilično zatečeni i da smatraju da se radi o slučajnom propustu u zakonu, koji će brzo biti otklonjen. Tražili su hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, jer su pritisnuti žalbama privrednika.

Prema tumačenju Poreske uprave Republike Srpske, novi Zakon o posebnom doprinosu solidarnosti, koji je stupio na snagu juče, propisuje da se taj solidarni doprinos obračunava na “sve isplate od 1.juna 2014.godine”.

To znači da se na sva primanja, koja se isplate poslije tog datuma, bez obzira da li su redovna ili ne, mora platiti solidarni porez, odnosno da će porez morati da bude plaćen i na plate koje kasne.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxl

02.07.2014 16:07

Neka i oni plate 12.oktobra 2014.godine gubitkom vlasti?

ODGOVORITE
Name

Milorad

02.07.2014 17:37

U ovoj kanalizaciji od drzave stvari definitivno izmicu kontroli... Samo da izmaknu jos malo i da hobotnica koja je prijetila da nas sve podavi pocne da jede sama sebe.. A izmicu ubrzano.. GOTOVI SU!!!

ODGOVORITE
Name

Boo

02.07.2014 19:08

Pa ova sramota vise nema kraja ovo sto se radi u Bosni i Herzegovini i u Republici Srpskoj bez obzira ko bio i sta bio stvarno je previse. Pa Kamen bi zaplako od muke

ODGOVORITE
Name

Poreski obveznik

02.07.2014 20:58

Razumijem ja da treba da budemo solidarni i biću, ali da li se neko zapitao kolika je meni šteta na imanju, pa me još dva puta plavilo? I još ovo malo crkavice mi smanjite, pa ima li tome kraja i od čega je plaćena ona fešta u Andrićgradu? Jel od mojih jedan i po posto?

ODGOVORITE