Bogati - bogatiji, siromašni - siromašniji

Evro je bogate evropske zemlje učinio još bogatijim, a siromašne su postale još siromašnije - procjenjuju ekonomski analitičari.

Svijet 02.07.2014 | 20:10
Bogati - bogatiji, siromašni - siromašniji

U analizama opravdanosti uvođenja evra kao zajedničke evropske valute, ekonomski portali navode da je prelazak na evro podijelio zonu evra na dva "tabora" - onaj koji je profitirao i onaj koji je dodatno ekonomski osiromašio.

Kada neka zemlja prelazi sa svoje valute na evro to automatski čini skupom proizvodnju unutar zemlje.

Kod siromašnijih zemalja "skaču" isplate radnicima, kao i plate i proizvodna vrijednost produkcije. Istovremeno, smanjuje se rentabilnost proizvodnje i zemlja ekonomski postaje još slabija.

U bogatijim zemljama taj prelazak je drugačiji. Npr. NJemačkoj zajednička valuta omogućava da privuče radnike iz inostranstva, čini jeftinijom proizvodnju i samim tim jača ekonomiju.

NJemačka je, zbog toga, u trenucima velike ekonomske krize jedina bila su stanju da izdvoji milijarde evra i da istovremeno otpiše dio dugova državama poput Portugalije, Grčke, Španije i Kipra.

Da li je evro za 12 godina postojanja uspio da zamijeni nezaobilazni dolar?

Stručnjaci napominju da je u početku evro pomjerio svog konkurenta sa "vladajuće pozicije".

Kada se pojavio evro, njegov kurs bio je jednak kursu dolara. Kasnije je čak dodatno skočio i dostigao razmjere od jednog i po dolara. Ali, velika kriza pokazala je sve slabosti evra.

Ipak, za razliku od sve većeg broja skeptika među Evropljanima, vlade članica EU i dalje vjeruju u evro.

Tako će od naredne godine spisak članova zone evra popuniti novi član — Litvanija.

Litvanska vlada je, poput još nekih, bez obzira što se tome protivi veliki broj Litvanaca, pripremila prelazak na evro, dok su prodavnice već spremile nove cjenovnike.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Istina

02.07.2014 18:38

I sta vas u tome Cudi???

ODGOVORITE