Policajci u Zenici najavili generalni štrajk

Nezadovoljni neisplaćivanjem plata i drugih naknada u zakonski predviđenim rokovima, policijski službenici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u utorak su od 10 do 12 časova održali štrajk upozorenja.

Bosna i Hercegovina 01.07.2014 | 21:48
Policajci u Zenici najavili generalni štrajk

Policajci u 12 opština centralne BiH kažu da su dvočasovnim štrajkom upozorenja posljednji put željeli skrenuti pažnju vlasti, sa premijerom u ostavci Munibom Husejnagićem na čelu, na svoje probleme.

"Imamo najmanju platu u FBiH, a sada i ona kasni. Štrajk upozorenja smo održali, jer Vlada ZDK ne isplaćuje plate i ostale naknade u zakonski predviđenim rokovima. Nakon što Vlada nije ispoštovala naš uslov da isplati do 30. juna platu za peti mjesec, održali smo štrajk upozorenja. Uprkos obećanju premijera da će isplatiti sve zarađene plate do kraja sedmog mjeseca, mi nismo odustali od naših namjera", kaže Almir Salkičević, predsjednik Sindikata policije MUP-a ZDK.

Vladi ZDK policajci su dali rok do 31. jula da riješi problem isplate plata. Ako se to ne desi, rekli su da će "biti primorani ići u radikalnije mjere", a protesti sada održani u policijskim stanicama, preseliće se pred sjedište Vlade ZDK.

''Ako Vlada ne ispoštuje obećano do kraja jula, uslijediće radikalne mjere. Sve što je predviđeno zakonom od generalnog štrajka do okupljanja ispred zgrade Vlade, kao i druge nepopularne mjere bićemo prinuđeni preduzeti. Premijer je u petak obećao da će isplatiti sve zarađene plate i naknade do kraja jula. Mi imamo svoje zahtjeve, svoje uslove i mjere i radnje koje ćemo poduzeti ukoliko to ne bude ispoštovano", poručio je Salkičević.

Policajci imaju i druge zahtjeve prema Vladi, a oni se odnose posebno na primjenu uredbe kojom se regulišu naknade za prevoz na posao.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Knjaz Milos

01.07.2014 19:55

Sad ce biti RS ugrozena da se ne prosiri... A i zasto ce kad je svaki k........n...

ODGOVORITE
Name

komentator

01.07.2014 19:59

samo nek strajkuju,dabogda nemali sta jesti.kad je trebalo na protestima u februaru stati uz jadni narod,stali su uz kriminalce,koji sad ni njima ne daju plate.nek pocrkaju sto se mene tice

ODGOVORITE
Name

dobro obavešten

01.07.2014 20:05

Opet ovi u Federaciji počinju udar na Republiku Srpsku,dokle više!?

ODGOVORITE
Name

marija

02.07.2014 05:25

Sta hoce ovi huligani kad oni koji su u dodiru sa ulicom zarade i po tri i vise svojih plata .njih treba malo pretresti jer su korumpirani

ODGOVORITE