Sjećanje na srpske žrtve iz Brežana

Kod spomen-obilježja u srebreničkom srpskom selu Brežani danas će biti služen parastos za trideset i dvoje Srba iz ovog sela, ubijenih 30. juna 1992. godine.

Republika Srpska 30.06.2014 | 09:09
Sjećanje na srpske žrtve iz Brežana

Pomen povodom 22 godine od stradanja Srba u Brežanima organizuje Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice sa preživjelim stanovnicima i članovima porodica nastradalih Srba iz tog sela.

U 11.00 časova biće služen parastos, prislužene svijeće za pokoj duša nastradalih i položeno cvijeće uz spomenik koji su mještani ovog sela podigli kao znak sjećanja na svoje nevino nastradale članove porodica, komšije i srodnike.

Nastavljajući etničko čišćenje srpskog stanovništva u selima oko Srebrenice i Bratunca muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela su tragičnog 30. juna 1992. godine, u ranu zoru, upale u ovo selo i počinile stravičan masakr nad mještanima, ubijajući sve što su stigli, pa i civile i invalide na kućnom pragu i na spavanju.

Neki mještani su uhvaćeni živi, masakrirani i zapaljeni, a selo je opljačkano i popaljeno. Tijela Dostane i gluvonijeme Krstine Lazić koje su tada nestale još nisu pronađena. Niko od mještana koji su uhvaćeni živi nije preživio.

Tada su preživjeli samo oni koji su, zahvaljujući raštrkanosti kuća, pod okriljem noći i magle, uspjeli pobjeći u obližnje šumarke i sakriti se.

Za počinjene zločine u Brežanima, kao i za sve druge počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao.

Iako postoje brojni dokazi, pa i preživjeli svjedoci koji su gledali i prepoznali neke počinioce zločina i spremni su da ispričaju ko je i na koji način vršio torture i masakrirao zarobljene Srbe, većinom civile iz Brežana, Tužilaštvo i Sud BiH ne pozivaju ih da svjedoče niti pokreću istragu protiv počinilaca.

Veći broj tada zapaljenih srpskih kuća u Brežanima još nije obnovljen i njihovi vlasnici ni nakon 22 godine nemaju gdje da se vrate.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bog neka im dusu prosti

30.06.2014 07:36

I onda kazu da trebamo zajedno pod jednom zastavom

ODGOVORITE
Name

Borac

01.07.2014 04:20

Budimo pozitivni ovo nek nam bude škola što se dešavalo drugi put budimo pametniji deca imaju budućnost dajmo njima šansu neučimo ih mržnji I ratovima nedajmo da nam iko vise truje bratsvo i jedinatvo sto je drug Tito reko

ODGOVORITE