Optužnica za zločine nad Srbima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri lica koja se terete da su tokom 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Srebrenika.

Bosna i Hercegovina 28.06.2014 | 11:07
Optužnica za zločine nad Srbima

Optuženi su Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su od početka juna do kraja avgusta 1992. godine za vrijeme oružanih sukoba u BiH na području sela Tinja, Potpeć, Jasenica i drugih u opštini Srebrenik, te sela Brezje i drugih sela na području opštine Lopare počinili ratni zločin.

U to vrijeme, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik, a Ćović pripadnik Vojne policije Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik.

Optuženi su za zločine u zatočeničkim objektima smještenim u prostorijama Mjesne zajednice Rapatnica i prostorijama mjesnog fudbalskog kluba "Rapatnica" u naselju Luke, opština Srebrenik, u kojima je protivzakonito zatvoreno najmanje 40 civila srpske nacionalnosti, u trajanju od jednog do 37 dana, prema kojima je postupano suprotno odredbama Ženevskih konvencija.

Zarobljeni Srbi držani su u nečovječnim uslovima, mučeni i zlostavljani na različite načine, upotrebom alata, lemilica i električne struje, te su im nanošene teške tjelesne ozljede, a nije im pružana ljekarska niti bilo kakva pomoć.

Srbi su mučeni na ponižavajuće načine, pucano im je iz vatrenog oružja u blizini tijela, prijećeno im je smrću, te su višestruko premlaćivani, ispitivani i zlostavljani, a u počinjenim zločinima su učestvovali optuženi zajedno sa drugim osobama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Slobodan

28.06.2014 09:10

Za ove ratne zločince treba uvesti smrtnu kaznu. BIH se mora očistiti od tih skrivenih krvoloka koji žive među nama. Ti bolesni umovi koji su spremni zločine činiti ne zaslužuju život. Moramo imati smrtnu kaznu za takve zločince. Moramo !!!

ODGOVORITE
Name

Grab

29.06.2014 05:36

Ma ja sad su samo oni krivi a gdje je politika koja je počela rat ? Ko je zaveo narod u rat ? Oni Su mala riba zločin svaki treba biti kažnjen sad se na malim ribama kopljad lomi ima boga stićiće on sve poredu

ODGOVORITE