Porošenko produžio primirje

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko produžio je u subotu po lokalnom vremenu primirje sa proruskim snagama na istoku zemlje za još 72 sata, do ponedeljka.

Svijet 28.06.2014 | 07:51
Porošenko produžio primirje

Sedmodnevno primirje trebalo je da istekne u petak, u 22 sata po lokalnom vremenu, preneo je list "Ukrajinska pravda" na svojoj internet stranici.

Porošenko je, kako navodi "Pravda", tu odluku doneo nakon hitnih konsultacija sa predstavnicima ukrajinske odbrane po svom dolasku u Kijev sa samita Evropske unije u Briselu na kojem je potpisao istorijski trgovinski i politički sporazum o pridruživanju sa EU, preneo je AFP.

Snage samoproklamovanih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR) obećale su danas ranije da će prekinuti vatru do 30. juna, izjavio je posle druge runde konsultacija o deeskalaciji situacije na istoku Ukrajine u Donjecku premijer DNR Aleksandar Borodaj, dodajući i da će narednih dana biti oslobođena preostala četiri posmatrača OEBS-a.

"Saznali smo da je (predsednik Ukrajine Petro) Porošenko odlučio da prekine vatru do 30-og, mi sa svoje strane prekidamo vatru u istom tom periodu", rekao je on a prenosi Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Borodaj je rekao da ustanici neće, međutim, napustiti kontrolne punktove koje drže na granici sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva Kijeva koje je podržala EU bilo je napuštanje punktova Izvarino i Dolžanko.

"Taj predlog smo odbili", rekao je on i dodao da je "reč o granicama nezavisnih država".

Borodaj je istakao da će pregovori sa Kijevom početi tek pošto se sa teritorije DNR i LNR povuče vojska.

Ne navodeći tačan datum, Borodaj je rekao da će konsultacije biti nastavljene.

Ranije danas novinske agencije javile su, pozivajući se na evropski diplomatski izvor, da će Porošenko za još tri dana produžiti primirje koje ističe večeras.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

28.06.2014 07:37

Čeka oruzje sto su mu obecali u EU

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

28.06.2014 09:01

Vidjećemo na koji način će biti dobar taj istorijski sporazum sa EU. Ne mogu da shvatim da su toliko slijepi da ne vide šta je donio takav sporazum zemljma istočnog Balkana a i ostalim samo u manjem obimu.

ODGOVORITE