Pritvor još dvojici osumnjičenih u “Pandori”

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Saši Jovanoviću i Almedinu Rožajcu, osumnjičenima za organizovani kriminal u predmetu "Kemal Čaušević i drugi".

Bosna i Hercegovina 27.06.2014 | 14:07
Pritvor još dvojici osumnjičenih u “Pandori”

Jovanoviću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da bi mogao da utiče na svjedoke, a Rožajcu zbog opasnosti da bi mogao da ponovi krivično djelo i da utiče na svjedoke, saopšteno je iz Suda BiH.

Rožajac je osumnjičen za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja, carinska prevara i pranje novca, a Jovanović za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima, Sud BiH je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela za koja se terete.

Prema ovim rješenjima, koja su donesena juče i prekjuče, pritvor Jovanoviću može trajati do 24. jula, a Rožajcu do 23. jula.

Jovanović, koji je carinik iz Carinske ispostave Gradiška, uhapšen je 24. juna, a Rožajac, koji je osnivač i odgovorno lice u preduzeću "Jacha" Srebrenik, 23. juna u nastavku akcije kodnog naziva "Pandora".

U okviru ove akcije pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH do sada su uhapsili 40 visokopozicioniranih službenika Upravne za indirektno oporezivanje BiH, među kojima su bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević i pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović.

Oni se sumnjiče za organizovani kriminal u vezi sa poreskim i carinskim prevarama, pranje novca i zloupotrebu položaja pri uvozu tekstilne i druge robe, čime su oštetili budžet BiH za dvije milijarde KM.

Komentari / 0

Ostavite komentar