Istorija: Sarajevski poklon Hitleru

Na filmskom zapisu (video klip u okviru dole) vidi se trenutak skidanja table u Sarajevu 1941. Na tabli koju drže nemački vojnici tokom skidanja table u Sarajevu vide se mrlje nastale verovatno zbog meteoroloških uzroka, identične onima na tabli u koju gleda Adolf Hitler na (fotografiji dole).

Svijet 26.06.2014 | 16:59
Istorija: Sarajevski poklon Hitleru

Štajerska, izlaz iz železničkog tunela kod Menihkirhena, 20. april 1941. Ispred specijalnog voza u kome je smešten „Firerov glavni štab Jugoistok" („Führerhauptquartier Südost") svira orkestar – Adolf Hitler
slavi pedeset i drugi rođendan.

Gosti: vojni i politički vrh Trećeg rajha, italijanski ministar spoljnih poslova Galeaco Ćano, mađarski
regent admiral Mikloš Horti i bugarski kralj Boris III. Tri dana su prošla od jugoslovenske kapitulacije i svi su "kao lešinari okupljeni oko trupla Jugoslavije".

Na vrhuncu slavlja Hitler dobija na poklon jedini ratni trofej donet iz raskomadane Jugoslavije – spomen-ploča Gavrilu Principu doneta iz okupiranog Sarajeva; uručenja poklona snima Hitlerov službeni fotograf, Hajnrih Hofman.

Zašto se bez ove fotografije – koju "Vreme" premijerno objavljuje – ne može smatrati potpunim ni jedna polemika i analiza o početku Prvog svetskog rata, o istorijskoj težini Sarajevskog atentata, Mlade Bosne i Gavrila Principa, karakteru jugoslovenskog političkog projekta, te o Drugom svetskom ratu kao nastavku nezavršenog Prvog?

Kako se oko ove fotografija koja sama po sebi ima čudesnu i sugestivnu magiju, ispreplela ista takva priča u kojoj se dotiču sudbine Ive Andrića i Kurta Valdhajma, Eve Braun i Rodoljuba Čolakovića, španskog kralja Alfonsa XIII i Murata Kusturice, Gavrila Principa i Adolfa Hitlera?

Zbog čega je Hitleru stalo da mu njegova vojska iz ubijene Jugoslavije donese samo jednu jedinu stvar –spomen-ploču kojom su u Sarajevu odali počast Gavrilu Principu?

Šta je razlog da jedino u spomen-ploči koju su u Sarajevu podigli Jugosloveni u slavu svoje slobode i nemačkog poniženja, Hitler vidi nadgrobnu ploču njihovoj zemlji i njihovim snovima?

Vreme broj 1191, na kioscima 31. oktobra 2013.

...Nacistička vojska ušla je u Sarajevo 17. aprila 1941. godine.

Trenutak skidanja spomen-ploče Gavrilu Principu sa zida zabilježen je kamerom i uključen u jedan filmski žurnal .

Snimke ulaska nacističkih tenkova u Sarajevo, mase koja ih veselo pozdravlja i podizanja njemačke zastave očito su manje važne, jer najduži dio ovog žurnala prati skupinu muškaraca koji uz pomoć merdevina pažljivo skidaju ploču i predaju je vojnicima Vermahta koji uz nju teatralno poziraju. Sve ovo prati glas spikera koji na njemačkom izgovara nekoliko rečenica.

U prevodu one glase ovako: "Invazija u bosanski grad. Podiže se njemačka ratna zastava. U Sarajevu; ovdje je 28. juna 1914. austrijski prestolonasljednik postao žrtvom kukavičkog atentata srpskog studenta. Ti pucnjevi su dali signal za svjetski rat.

Njemci skidaju mramornu tablu i predaju je Vermahtu. Na tabli stoji: Na ovom istorijskom mjestu se Gavrilo Princip izborio za slobodu Srbije. Firer je tablu predao Berlinskom Zeughausu5."

Autor citiranog teksta očito je imao pouzdanog prevodioca sa srpskohrvatskog.

Natpis na tabli zbilja počinje frazom Na ovom istorijskom mjestu koja je u filmskom žurnalu na njemački doslovno prevedena (An dieser historischen Stätte). Nigdje se, međutim, na tabli ne pominju ni srpstvo ni Srbija. Iz ove lapidarne interpretacije anonimnog njemačkog filmskog radnika, razviće se, i u naše vrijeme, brojne publicističke i scenske vizije Principovog čina.

Na dan 21. aprila, agencija Asošijeted pres javlja iz Berlina kako je iz nacističkog štaba na Balkanu stigla informacija da je spomen-ploča kojom se komemorira Sarajevski atentat juče predana Hitleru i to od strane jednog od prvih njemačkih vojnika koji su ušli u taj jugoslovenski grad.

Objavljeno je i da će ploča biti javno izložena u muzeju kao "dokaz srpske zločinačke krvave krivice za Svjetski rat".

Prvog jula iste godine, a povodom poklanjanja spomen-ploče Adolfu Hitleru, komentator NDH-ovskog "Sarajskog novog lista" trijumfalno piše:
"Sarajvo je opralo sa sebe vidovdansku ljagu". (Oblik Sarajvo ovdje nije štamparska greška. Prvih mjeseci okupacije ustaše su ime grada formalno promijenili u Sarajvo, no uskoro je vraćen naziv Sarajevo.)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Boo

26.06.2014 16:30

Ma Hitler je bio dobar covjek da je ostao ziv imali bi i mi autoputeve, fabrike i sve bi bila jedna drzava Velika Njemacka. Pozdrav najboljem covjeku u istoriji.

ODGOVORITE
Name

valter

26.06.2014 16:54

Re Boo , ako je ironija pozdravljam , ako ozbiljno mislis idi se lijeci mozda jos nije kasno !

ODGOVORITE
Name

Boo

26.06.2014 17:06

Jeste li vi svi coravi Нjemacku su Рusi i Аmerikanci srusili do temelja a danas je najjaca zemlja u svjetu, imaju najjacu industriju privredu vojno su jaki mercedes, BMW , VW sve je to svabija a u bБsni se rat zavrsio prije dvadeset godina i gdje smo sad.

ODGOVORITE
Name

Petar Kralj u izbjeglistvu

26.06.2014 17:16

A sta bi to htjeli? I ja sam pobjegao pred silom, zasto i oni ne bi dali tu plocu? Dali bi sve tada najjacoj sili na svijetu... I mi smo Beograd dali ko na tacni...I?

ODGOVORITE
Name

Mimo

26.06.2014 19:20

Ja mislim da su se sve strane vec 41 bile predale Hitlerivoj vlasti. I bili su spremni da zive taj zivot. Osim onih 20% sto su bili uz Tita, realno. Ali kad su saveznicke sile udarila po Hitleru onda su se svi kao okrenuli ka saveznistvu. Sto znaci ljudi se okrecu kako vjetar duva kako bi se sve zavrsilo da je Hitler pobjedio samo Bog zna. Da li bi bilo gore ili bolje to niko ne zna. Jedino sto ja znam, mi Balkanci smo zasluzili da nas neko okupira I da vlada bar tada ne bi imali vremena da provodimo ovoliki nacionalizam koliko ga sad provodimo I mrznju.

ODGOVORITE