U Brčkom grad veličine jabuke

Snažno nevrijeme praćeno vjetrom i ledom veličine jabuke zahvatilo je u predvečerje više naselja u južnom dijelu Brčko distrikta, a najveće štete su u Poljacima gdje ni jedan krov na kućama i ostalim objektima nije ostao čitav. Uništeni su ili značajno oštećeni povrtnjaci, usjevi i voće.

Bosna i Hercegovina 25.06.2014 | 22:08
U Brčkom grad veličine jabuke

„Bila je to snažna pijavica koja je zarušila krov na mom pomoćnom objektu i počupala drvenu građu, a na svu sreću niko nije povrijeđen. Šteta je velika, a sve je trajalo 15-ak minuta.“, kaže Marijan Mraz, jedan od oštećenih domaćina u Poljacima.

„Stuklo nas je kao nikad. Imam 11 hektara strnih žita, poplava mi je odnijela 10 hektara djeteline, a šta će biti od kukuruza koji sam zasijao na 28 hektara, u ovom trenutku ne želim ni razmišljati jer bez stočne hrane tov goveda i svinja u mojim objektima je okončan“, ogorčen je jedan od jačih farmera u distriktu Niko Lacić iz istog sela.

U Poljacima smo susreli gradonačelnika Antu Domića i člana Vlade distrikta zaduženog za bezbjednost Uroša Vojnovića koji su na vijest o nepogodi obišli ovo i druga zahvaćena sela.

„Mi ćemo sutra ujutro na sjednici Vlade donijeti odluku o nabavci crijepa i građe za ljude kojima je to neophodno kako bi odmah intervenisali jer je to najnužnije. Aktiviraćemo i komnisije za popis i procjenu šteta u poljoprivredi, jer, nažalost, već imamo na snazi stanje elementarne nepogode zbog poplava“, rekao je gradonačelnik Domić.

Uroš Vojnović je obradovan činjenicom da u nevremenu nije bilo žrtava i povređivanja ljudi.

„Učinićemo sve da hitno djelujemo svuda gdje su nastale štete, a već ujutro u Poljacima gdje je zaista katastrofalna situacija pošto su gotovo svi objekti, posebno krovovi, manje ili značajno oštećeni“, rekao je Vojnović.

Poljaci i okolna sela su i pored više obećanja i dalje bez lansera za odbranu od leda iako je ova nepogoda za posljednje tri godine pet puta pogodila ovo područje na jugu distrikta i nanijela milionske štete na objektima i u poljoprivredi.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Max

25.06.2014 20:19

Imamo Dodika,Poplave,Led po imal sta gore.

ODGOVORITE
Name

axxe

25.06.2014 21:39

Kako je krenulo nece niko nikoga istrebiti u Bosni negocemo biti istrebljeni skupa svi.

ODGOVORITE
Name

Miki

25.06.2014 21:41

Za vreme Jugoslavije postojali su protivgradni sistemi

ODGOVORITE
Name

SA

25.06.2014 23:35

po komentarima vidim kako je mrznja zavladala prije poplava pa i poslije. Pa kad je reprenzetacija BiH ispala sa SP tolika je mrznja da se podnijeti nemoze.Dobro je sve dok nas bog ne pomete skroz sa zemaljske kugle. To nam je bozija kazna. Nije ni ljudski faktor vec bozija sila.

ODGOVORITE