Sudije zbog sujete ne žele da pomažu

Pet od 12 sudija Okružnog suda Doboj, čija je prosječna plata oko 3.500 KM, odbilo je da se odrekne dnevnice od oko 150 KM u korist poplavljenih, dok su sudije Osnovnog suda Doboj izdvojile novac za pomoć zaposlenicima čija je imovina poplavljena.

Republika Srpska 24.06.2014 | 16:40
Sudije zbog sujete ne žele da pomažu

Duško Ninković, predsjednik Okružnog suda Doboj, i još šest sudija pristalo je da se odrekne dnevnice, ali pet njihovih kolega nije, kažu u Sindikatu ove pravosudne institucije te dodaju da je inicijativa za izdvajanje novčanih sredstava potekla od Saveza sindikata RS.

"Ta intelektualna elita je zakazala. Ja sam nezvanično čuo da su sudije mislile da organizuju između sebe nešto pa da to oni daju lično nekom od tih poplavljenih. Oni ne vole kada se spominju kao radnici ili kada Sindikat nešto organizuje, jer oni smatraju da su iznad toga. Nije njima žao tog novca, jer to je 150 KM otprilike na njihovih 40.000 KM koje dobiju godišnje. To nije mnogo, nego je više sujeta u pitanju", smatra Slobodan Mitrović, predsjednik Sindikata Okružnog suda Doboj.

Dodaje da je tokom majskih poplava stradala imovina dvoje sudija ovog suda te dva radnika i jednog stručnog saradnika, a da od oko 30 zaposlenih u Sudu dvoje radnika i troje stručnih saradnika, takođe, nisu pristali da se odreknu sindikalne dnevnice u korist poplavljenih.

U Osnovnom sudu nisu čekali upute Saveza sindikata RS. Goran Đurić, predsjednik ove pravosudne institucije, navodi da su spontano pokrenuli akciju pomoći za sedam radnika čija je imovina poplavljena.

Osim što su im kolege pomagale u čišćenju nakon što se voda povukla, kaže Đurić, Sud je uposlenicima uručio humanitarne pakete, koje je dobio od Crvenog krsta, ali i novčanu pomoć.

"Što se tiče novčane pomoći, mi smo imali sastanak sudija i odlučili smo da izdvojimo određeni novčani iznos i pomognemo najugoroženijima", navodi on. Ističe da će novčana sredstva izdvojiti i oni koji su trenutno na bolovanju pa će tako svih 13 sudija učestvovati u pružanju novčane pomoći poplavljenima.

Uposlenici pravosudnih institucija, čiji su stanovi i kuće oštećeni u poplavama, nisu bili raspoloženi za razgovor niti su željeli komenarisati poteze sudija Okružnog suda.
"Suviše sam subjektivan. Rade Končar uoči strijeljanja je rekao: 'Milost ne tražim niti bih vam je dao", kazao je u prolazu jedan od službenika dobojskih pravosudnih institucija.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

igi

24.06.2014 07:23

Sudijski šljam..

ODGOVORITE
Name

lule

24.06.2014 07:24

Fuj, gade mi se taki ljudi. Sve se to vrati u zivotu

ODGOVORITE
Name

maja v.24.06.2014

24.06.2014 07:41

malo ste sudijski šljame uzeli para od velikih KRIMINALACA da bi osudili one manje kriminalce neka vam Bog sudi... fuj, fuj.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

24.06.2014 08:13

Nece plemstvo da se mjesa sa sirotinjom.Obican radnik zaradi 40 000 za 10 godina pa je opet smogao snage da pomogne koliko moze a vidi ovih akrapa.Svaka vam cast gospodo

ODGOVORITE
Name

Bole

24.06.2014 09:14

A pritom te iste sudije imaju još jednu takvu platu od krimosa što dobijaju..

ODGOVORITE
Name

neutron

24.06.2014 09:35

Ljudi vjerovatni hoce da se sami organizuju, jel ne daju pare lopovima u sake

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

24.06.2014 10:23

Gospodo, nije inteligencija ako neko ima fakultetsko obrazovanje(kupljeno ili slucajno steceno-zavrsen). Inteligencija odavno na nasim prostorima nema nikakvog inteligentnog znacenja. Humanost? Solidarnost? Te se rjeci moraju potraziti u Vujakliji.

ODGOVORITE
Name

Novac

24.06.2014 11:01

Ispade sad da ko neda svojih para da je rogati đavo. Nedaju, nedaju. Mile i njegov režim je trebao da ima rezerve novca za ovakve situacije, a ne da se PROSI od ljudi.

ODGOVORITE
Name

POLJAR

24.06.2014 11:13

BITNO JE DA POMAŽU KRIMINAL;NAS POŠTENE VIŠE NE MOŽE VIDETI OČIMA NI SUDSTVO NI VLADA JER SMO BEZ NOVCA I NEMAMO IM DATI NIŠTA ZA MITO I KORUPCIJU.ĆAO DRŽAVNI DEB*LI DO OKTOBRA.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

24.06.2014 12:08

I sam radim u sudu u FBIH i ne bih dao. Zašto? Zato što je moja stvar hoću li pomoći i neću a ne po "Prijedlogu Vlade"... ovo je Kapitalizam a ne Komunizam... radne akcije, društvena soldiarnost NIJE OBAVEZA!

ODGOVORITE