Za Đurićem raspisana međunarodna potjernica

Za šefom Carinske ispostave Gradiška Radovanom Đurićem, osumnjičenim iz akcije "Pandora", raspisana je međunarodna potjernica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 23.06.2014 | 07:18
Za Đurićem raspisana međunarodna potjernica

Potjernica za Đurićem raspisana je za zahtjev tužioca Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Đurić /44/ je pod istragom zbog organizovanog kriminala i koruptivnih krivičnih djela.
Tužilaštvo BiH pozvalo je sve građane koji imaju saznanja o kretanju i boravku osumnjičenog da obavijeste Tužilaštvo BiH, Agenciju za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH ili nadležnu policijsku instituciju.

Iz Tužilaštva poručuju da nastavljaju procesuiranje osumnjičenih u ovom predmetu kao i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u BiH.

Sud BiH je u petak, 20. juna, odredio pritvor za bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Kemala Čauševića, pomoćnika direktora Sektora za carine Zdravka Cvjetinovića i još sedam uhapšenih u akciji "Pandora" zbog sumnje da su zloupotrebom položaja i ovlaštenja oštetili budžet BiH za dvije milijarde KM.

Pritvor je određen i Anesu Sadikoviću, Janku Jovanoviću, Milanku Nikiću, Miroslavu Kragulju, Zoranu Cvjetinoviću, Enisi Imširović i Jusufu Ćosoviću.

Pritvor im je određen zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, stvaranje monopolističkog položaja na tržištu i pranje novca.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je ranije da je riječ o kriminalnoj organizaciji i da se osumnjičeni terete da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, stvarali monopolistički položaj na tržištu, bavili se "pranjem novca", carinskom prevarom, te protivzakonitim posredovanjem.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zoro

23.06.2014 07:21

Poznaje li čizmica ovog lika i da li je upoznata sa njegovim radom i djelom? Kakav profesor takvi i učenici! Ćao od oktobra...

ODGOVORITE