Pritvor osumničenima u akciji "Pandora"

Sud BiH odredio je pritvor osumnjičenima u predmetu protiv Kemala Čauševića i drugih zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, stvaranje monopolističkog položaja na tržištu i pranje novca, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Bosna i Hercegovina 21.06.2014 | 23:19
 Pritvor osumničenima u akciji "Pandora"

 

Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, određen je pritvor zbog mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke.

Pomoćniku direktora Sektora za carine Zdravku Cvjetinoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke.

Anesu Sadikoviću pritvor je određen zbog mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, mogućnosti uticaja na svjedoke, kao i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Pritvor je određen i Janku Jovanoviću, Milanku Nikiću, Miroslavu Kragulju, Zoranu Cvjetinoviću, Enisi Imširović, Jusufu Ćosoviću.

Mjera pritvora Jovanoviću i Zoranu Cvjetinoviću određena je zbog opasnosti od bjekstva, mogućosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke.

Zbog mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke pritvor je određen Nikiću, Kragulju, Imširovićevoj i Ćosoviću.

Razmatran je prijedlog odbrana osumnjičenih i mogućnost primjene blažih mjera osiguranja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, te iz Suda BiH navode da u konkretnom postupku nijedna druga mjera, osim pritvora, ne bi bila svrsishodna.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Pandora".

Tužioci Dubravko Čampara i Oleg Čavka su na jučerašnjem ročištu za određivanje pritvora u predmetu "Kemal Čaušević i drugi" istakli da su Sudu BiH podnijeli kompletan dokazni materijal o počinjenom krivičnom dijelu, a odbrani samo dio zbog bojazni da bi mogli ugroziti dalju istragu i bezbjednost svjedoka.

Čampara je istakao da je riječ o kriminalnoj organizaciji i da se osumnjičeni terete da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, stvarali monopolistički položaj na tržištu, bavili se "pranjem novca", carinskom prevarom, te protivzakonitim posredovanjem.

Prema njegovim riječima, ovim je budžet BiH na godišnjem nivou oštećen za dvije milijarde KM, što je uporedio sa iznosom štete koju je BiH pretrpjela nakon nedavnih katastrofalnih poplava.

Čavka je rekao da je Čaušević bio "produžena ruka" Ramiza Delalića pred kojim je, kako tvrdi, bivši direktor UIO "ustajao kad ga vidi", te da je mehanizme nezakonitih radnji, koje je organizovao Čaušević, preuzeo Zdravko Cvjetinović.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Hajmo.

21.06.2014 13:37

Jedan po jedan sve se više približava vrhu vlasti. Jadna smo mi republika, jadan je naš sistem kad se ovo dešava. I kako smo uopšte sebi dozvolili da upadnemo u ovo blato (da ne kažem goru riječ)? Sramota me je što sam prije četiri godine glasao za ove, zbog priče o referendumu. Sad će opet da pričaju tu priču, čak i kad ih pohapse. A zapravo, baš oni ugrožavaju ovu jadnu i siromačnu Srpsku, patrioti zašto kradete od ovog jadnog i pplavljenog naroda? Vjerujete li u život poslije smrti i gdje će vam duše?

ODGOVORITE
Name

Vožd

21.06.2014 13:59

Sprega vlasti sa kriminalnim miljeom je udar na bezbjednosni sistem i bomba u temeljima svake države, pa i BiH.

ODGOVORITE
Name

drina

21.06.2014 17:57

Cudo se ne nadje neka budala da pise da ga hapse samo zato sto je bosnjak, kao u slucaju Zubca sto pisu da ga optuzuju samo zato sto je srbin.

ODGOVORITE
Name

Pitam se Pitam

21.06.2014 21:49

Nadam se da ce gradjani jednom doci pameti i da se ostave obecanja o nezavisnosti kad svi znamo da je nece biti nikad,neko da gledaju ka naprijed za bolju buducnost svoje djece i shodno tome glasati.

ODGOVORITE
Name

Farsa

22.06.2014 08:14

Scenario koji smo gledali u nekoliko navrata vec prije i to od istog rezisera.Kraj opet isti:Tresla se gora rodio se mis.Svi optuzeni ce biti nevini,niko nije kriv ,i svi optuzeni ce dobiti obestecenje za vrijeme provedeno u pritvoru ...em nas kradu em cemo ih jos i nagraditi za to....Tako nam i treba...

ODGOVORITE
Name

Boss

22.06.2014 09:24

Svaka čast. Samo naprijed i pravo u Foču.

ODGOVORITE