Titov bunker nacionalno dobro

Objekat Armijske ratne komande u Konjicu, poznatiji kao Titov bunker, uvršten je na listu nacionalnih spomenika BiH.

Bosna i Hercegovina 21.06.2014 | 08:36
Titov bunker nacionalno dobro

 


Ljiljana Ševo, predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, istakla je da je riječ o jedinstvenom i izuzetno dobro očuvanom primjeru vojne arhitekture iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

"Kompleks je izgrađen duboko u unutrašnjosti planine Zlatar, a svjedoči o izuzetnoj vještini i umijeću njegovih graditelja. Oprema i infrastruktura Komande savršeno su očuvane i danas su u funkciji", istakla je Ševo.

Pojasnila je da to govori o visokim standardima, odnosno izuzetnom kvalitetu uređaja i infrastrukture koji su bili ugrađeni u taj objekat, a koji su u najvećem dijelu bili proizvod domaće industrije.

Ona je navela podatak da je objekat Armijske ratne komande u Konjicu građen punih 26 godina - od 1953. do 1979. godine, te da je za izgradnju utrošeno 4,6 milijardi dolara.

"Namjena je bila smještaj glavnokomandujućeg, vrhovne komande, skupštine i vlade u slučaju ratne opasnosti, posebno u slučaju nuklearnog udara, a objekat je mogao da primi 350 ljudi", dodala je Ševo.

Ona je pojasnila da objekat nije u funkciji od 1992. godine i da se u njemu od 2011. godine održava Bijenale savremene umjetnosti.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na sjednici, održanoj od 16. do 20. juna, na listu nacionalnih spomenika uvrstila je još pet dobara, te dva dobra na listu ugroženih spomenika - istorijsku građevinu Rt kula ili Kulina na rijeci Krupi u Gabeli kod Čapljine, te Ferhat-pašinu biblioteku u Banjaluci.

Rt kula fortifikacijski je objekat sagrađen prije 17. vijeka, kada se prvi put pominje, a pretpostavlja se da je posljednji put u upotrebi bila u Hercegovačkom ustanku 1875. godine, od kada je napuštena i nagrizana zubom vremena. Ferhat-pašina biblioteka u Banjaluci predstavlja zbirku manuskripata i starih štampanih knjiga.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dosad je nacionalnim spomenikom proglasila 772 dobra, te 77 dobara uvrstila na listu ugroženih spomenika.

Komentari / 0

Ostavite komentar