Nema evakuacije državljana BiH iz Iraka

Državljani BiH koji borave u Iraku do sada nisu uputili zahtjev za evakuaciju iz te zemlje, potvrdio je portparol Ministarstva inostranih poslova BiH Nebojša Regoje.

Bosna i Hercegovina 20.06.2014 | 21:20
Nema evakuacije državljana BiH iz Iraka

"U Iraku je trenutno od 10 do 15 naših državljana, koji se nalaze u regionu Kurdistana, gdje je situacija mirnija nego u drugim dijelovima zemlje. Za sada nemamo informaciju da je neko od njih ugrožen", kaže
Regoje.

On je potvrdio da je Ambasade BiH u Amanu, koja diplomatski pokriva Irak, u kontaktu sa građanima BiH koji rade u bosanskohercegovačkim firmama, za neke međunarodne organizacije ili strane kompanije, ili su u porodičnim vezama.

Ministarstvo inostranih poslova BiH ranije je izdalo upozorenje u kojem je sugerisalo državljanima BiH da ne putuju u Irak, odnosno da vode računa o bezbjednosnim aspektima.

Na veb-stranici Ministarstva navodi se da se državljani BiH u Iraku, kojima je potrebna pomoć, mogu obratiti Ambasadi BiH u Amanu na broj telefona +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Iraku mogu kontaktirati Ambasadu BiH u Amanu ili Centar komunikacija u Ministarstvu u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.

Komentari / 0

Ostavite komentar