Pomoć dati samo aktivnim zadrugama

Zadružni savez Republike Srpske očekuje da pomoć za sanaciju štete nakon poplava bude usmjerena ka
poslovno aktivnim zadrugama, a brojne neaktivne zadruge treba brisati iz sudskih registara, izjavio je danas novinarima predsjednik Zadružnog saveza Srpske Rajko Kulaga.

Republika Srpska 19.06.2014 | 19:31
Pomoć dati samo aktivnim zadrugama


Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj je aktivna 81 poljoprivredno zemljoradnička zadruga i 29
novoosnovanih zadruga kojima treba posvetiti posebnu pažnju kako bi obnovile poljoprivrednu proizvodnju.

Nakon posebne sjednice Upravnog odbora Zadružnog saveza u Bijeljini, Kulaga je rekao da u Republici Srpskoj ima 210 neaktivnih zadruga i da će se o načinu i proceduri njihovog brisanja iz sudskih registara ovaj savez konsultovati sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske. Na sastanku su usaglašene mjere za sanaciju višemilionskih šteta nakon poplava, koje se svode na reprogramiranje obaveza prema bankama i plaćanju poreza. Kulaga je rekao da su najveće štete u poplavama pretrpjele zadruge u Bijeljini, Šamcu i Doboju, te da će zadruge koje nisu u poplavljenom području pomoći ostalima da obnove proizvodnju.


Prema riječima Kulage, u narednom periodu je neohodno jačati zadrugarstvo u Srpskoj, gdje je sada kroz ovaj vid saradnje organizovano od pet do 10 odsto poljoprivrednih proizvođača.


Direktor Poslovno zadružnog saveza "Agrosemberija" Bijeljina Mile Mirković rekao je novinarima da je od 12 aktivnih zadruga na ovom području njih pet značajno oštećeno u poplavama.


Prema njegovim riječima, u Semberiji postoji 27 zadruga od kojih je samo polovina aktivna, a kroz zadrugarstvo je u "Agrosemberiji" udruženo oko 2.500 poljoprivrednih proizvođača.

Mirković je, takođe, istakao da je poljoprivrednicima za organizovanje nove proizvodnje neohodno reprogramiranje dugova i omogućavanje dugoročnih kredita sa nižim kamatama kako bi sanirali štetu i počeli da stvaraju novu vrijednost za tržište.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

seve

20.06.2014 00:01

2500 zadrugara? Sta ovaj Mirkovic prica? Koje lazi.

ODGOVORITE