Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju?

Vlada Crne Gore trebalo bi danas da donese odluku o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, čije je sedište planirano na Cetinju, prenose crnogorski mediji.

Region 19.06.2014 | 14:06
Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju?

Fakultet će biti javna ustanova visokog obrazovanja, čiji je osnivač vlada, a planirane su osnovne i postdiplomske studije."Osnovni razlog za otvaranje fakulteta jeste stvaranje naučnog potencijala koji će se baviti izučavanjem crnogorskog jezika, kao i obezbeđivanje adekvatnog nastavnog kadra za obrazovanje crnogorskih đaka i studenata iz crnogorskog - službenog jezika u zemlji", navodi "Pobjeda".

Osnivanjem Fakulteta za crnogorski jezik i književnost trebalo bi da budu stvoreni uslovi za četvorogodišnje studiranje, odnosno obrazovanje studenata u oblasti montenegristike.


Fakultet će, prema nezvaničnim informacijama, preuzeti zaposlene, imovinu, prava i obaveze Instituta za crnogorski jezik koji će prestati da postoji.

Crna Gora je, inače, poslednja od svih bivših jugoslovenskih republika normirala svoj jezik.Za razliku od zemalja iz okruženja i šire, gde postoji nekoliko instituta i katedri na kojima se izučava i predaje službeni jezik, u Crnoj Gori postoji samo jedan Institut za crnogorski jezik i književnost i jedan studijski program pod nazivom Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kojo

19.06.2014 14:43

Sta ce se tamo izucavati,sakacenje srpskog jezika i cojstvo i junastvo po ugledu na Milu Djukanovica!

ODGOVORITE