Hitno zauzeti stav o presudi generalu Đukiću

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske zatražiće od Tima za koordinaciju za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske da pod hitno zauzme stav o najnovijoj presudi Suda BiH kojom je general Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora.

Republika Srpska 19.06.2014 | 16:59
Hitno zauzeti stav o presudi generalu Đukiću


Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović rekao je Srni da je očito da Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH ne vrši nadzor nad radom Tužilaštva i Suda BiH, zbog čega pravosuđe BiH i donosi ovakve nakaradne presude, uglavnom na štetu Srba".

On smatra da Sud BiH nema želju da izvrši reviziju slučaja "Tuzlanska kapija", bez obzira što ima na raspolaganju niz relevantnih dokaza i činjenica od stručne ekspertize koja govori o tome da general Đukić nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

"Tužilaštvo BiH je pod velikiom političkim pritiskom, zbog čega Republička organizacija porodica  zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica smatra da se strukturalni dijalog o reformi pravosuđa BiH mora
vratiti na sam početak", zaključio je Mitrović.

Sud BiH smanjio je kaznu generalu Vojske Republike Srpske /VRS/ Novaku Đukiću sa 25 na 20 godina zatvora za zločine na "Tuzlanskoj kapiji" 25. maja 1995. godine, potvrdio je Srni Đukićev branilac Milorad Ivošević.

Ivošević je rekao da kao Đukićev branilac još nije dobio presudu Apelacionog vijeća Suda BiH, ali da je ova informacija "nažalost tačna".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxl

19.06.2014 10:43

Individualizacija krivice, ime i prezime a ne narod! Neko mora "ponijeti teret odgovornosti", zato i postoje podjele funkcija.Ukoliko si funkcioner u bilo kom vidu, imaš i tert odgovornosti.Bolje funkcioner nego narod,jer narod ne može biti odgovoran.Ukoliko mi budemo zatezali,zatezat će i oni tamo i nema presuda ni njima ni nama a to ne valja jer onda u percepciji ljudi narod postaje odgovoran a što nije u redu, zato bolje "žrtvovati funkcionere" radi dobra naroda.

ODGOVORITE
Name

Md

19.06.2014 16:25

Pa nek oni Muslimane osudjuju za gore po 3 god, to je bitno a ovaj general koji nema veze sa ovim sto ga osudjuju dobio je 20 godina.

ODGOVORITE