U poplavama devastirani školski objekti

Srednje i osnovne škole u Republici Srpskoj dostavile su Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske izvještaje i procjene o šteti nastaloj u poplavama, a koje prema preliminarnim podacima iznose 8,6 miliona maraka.

Republika Srpska 19.06.2014 | 15:22
U poplavama devastirani školski objekti

U katastrofalnim poplavama oštećeno je šest vrtića, 23 osnovne škole, 11 srednjih škola i jedan fakultet, a obrazovne ustanove u Doboju, Šamcu i Bijeljini pretrpjele su najveću štetu, koja iznosi oko 70 odsto od ukupno procijenjene.

Najveća šteta, prema izvještajima koji su dostavljeni, načinjena je na podovima, zidovima, fasadama, krovovima, ali i na fiskulturnim salama i kotlovnicama, čije će obnova i sanacija biti posebno važne kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano.

Uništeni su i računari, kabineti, tehnička oprema, projektori, alati i mašine koje su ustanove posjedovale, a bujica koja je prodrla lomila je i klupe i stolice, a sa zidova skidala table.

Preko pet miliona maraka je šteta na obrazovnim objektima u Doboju, a najveću je pretrpio Saobraćajni fakultet, koja prema procjenama iznosi oko 1,7 miliona KM, dok su osnovne škole "sabrale" 2,6 miliona KM štete, a srednje škole, prema izvještaju koji su poslali direktori, oko 1,1 milion KM.

Osnovna škola "Crkvina" u Šamcu pretrpjela je toliku štetu da Komisija za procjenu u ovoj školi nije ni mogla da iznese cifru pa Ministarstvu predlaže izgradnju nove ili totalnu rekonstrukciju postojeće, dok ni ostale škole i Srednjoškolski centar "Nikola Tesla" nisu bolje prošli.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, kazao nam je kako su za pomoć u obnovi potrebni donatori, koji su već dobrim dijelom pronađeni za Šamac, a postoje naznake da bi mogli biti pronađeni i za Doboj i Bijeljinu.

"Već imamo donatore za Šamac i to Vladu Srbije, kako bi bila izgrađena nova škola u Crkvinama. Vlada Japana će raditi rekonstrukciju Osnovne škole 'Šamac', Vlada SAD će izvršiti rekonstrukciju Srednjoškolskog centra, dok će Fondacija 'Novak Đoković' rekonstruisati Vrtić 'Radost', za koji je obezbijeđeno i 25.000 KM za opremu i didaktička sredstva", kazao je Mutabdžija.

Prema njegovim riječima, naredna školska godina u poplavljenim školama ne bi trebala da bude dovedena u pitanje.

Pomoć očekuju i u Osnovnoj školi "Sveti Sava" iz Doboja, gdje je voda potopila kompletan prvi sprat pa je prijavljena šteta oko 570.000 maraka.

"Šteta je i veća, ali nerealno je očekivati da sve bude nabavljeno što je nekada bilo. Škola je očišćena i prioritet bi bilo sanirati zidove, podove i stolariju, kako bi mogao biti unijet namještaj. Sve što su naši radnici mogli da urade, oni su uradili", kazala je Dražana Mihajlović, direktor.

Iz Aktiva direktora osnovnih škola sa područja grada Bijeljina kazali su nam kako je najteža situacija u osnovnoj školi u mjestu Brodac, koja ne može da krene sa radom dok ne budu osposobljene tri područne škole i dok ne bude iseljeno stanovništvo koje je evakuisano i smješteno u centralnu školu.

Kada su u pitanju ostale osnovne škole, a koje se nalaze mimo tri grada koja su najgore stradala u poplavama, najveću štetu pretrpjele su Osnovna škola "Miloš Dujić" iz Čelinca sa štetom od 381.000 KM, OŠ "Sveti Sava" iz Novog Grada u kojoj je procijenjen gubitak od 113.000 KM i OŠ "Dositej Obradović" iz Srpca, gdje je šteta 100.000 maraka.

Što se tiče srednjih škola, u Čelincu je na zgradi Srednjoškolskog centra uočena šteta na podovima i opremi od 206.000 maraka, a u Srednjoškolskom centru u Šekovićima preko 57.000 KM, dok sreće nisu imali ni u Zvorniku, gdje je u Tehničkom školskom centru šteta na podovima 49.716 KM.

Komentari / 0

Ostavite komentar