Poplavljene opštine same će zaprašivati komarce

Jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj će biti dostavljeno sredstvo sa kojim će se vršiti tretman odraslih oblika komaraca zamagljivanjem sa zemlje.

Republika Srpska 18.06.2014 | 19:59
Poplavljene opštine same će zaprašivati komarce

Ovo je saopšteno iz Ministarstva zdravlja RS-a, nakon sastanka predstavnika tog resora s gradonačelnicima i načelnicima gradova i opština iz poplavljenih područja RS-a u vezi daljeg tretmana uništavanja komaraca.

Sredstva za tretman komaraca će već u toku današnjeg i sutrašnjeg dana biti dostavljena izvođačima poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD).

Ove mjere će, u saradnji sa jedinicima lokalne samouprave, u čijoj nadležnosti je sprovođenje redovnih DDD mjera, sprovoditi privredna društva koja su registrovana za ovu vrstu poslova.

Suzbijanje larvi i odraslih komaraca u vanrednim okolnostima bit će vršeno na teritorijama 34 opštine koje su ugrožene poplavama, a i obavještavanje javnosti o terminu izvođenja tretmana vršiće jedinice
lokalne samouprave.

Planirajući narednu fazu dezinsekcije, tretman larvi, Ministarstvo zdravlja je započelo proceduru nabavke ekološki prihvatljivog biološkog larvicidnog sredstva, kako bi isto bilo spremno za upotrebu kada se steknu uslovi za njegovu primjenu, saopšteno je iz tog resora Vlade RS-a.

Još jednom podsjećaju građane na preporuke stručnog tima da se i domaćinstva aktivno uključe u proces suzbijanja komaraca, te da svakih sedam dana, oko svoje kuće, izliju vodu iz posuda ili isuše izvore stajaće vode.

Ovo je neophodno jer se ciklus razmnožavanja komaraca obavlja u periodu od osam dana. Takođe, preporučuje se domaćinstvima da svu travu oko domaćinstva pokose, a da vrata i prozore u kući zaštite mrežama.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kralj

18.06.2014 18:18

Strucni tim je dao preporuku sta da urade gradani,ali jedno su zaboravili da kazu.Gradani povezite sami komarce da vladi ostanu pare a narodu komarci.

ODGOVORITE