Tegeltija sumnja u procjenu štete u Federaciji

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izrazio je sumnju u procjenu iznosa štete od poplava u Federaciji BiH od 1,8 milijardi KM, jer su u posljednjem trenutku počeli da pristižu izvještaji sa zbirnim podacima, bez procjene na nivou entiteta.

Republika Srpska 18.06.2014 | 09:22
Tegeltija sumnja u procjenu štete u Federaciji

"Neki izvještaji u Sarajevu su u zadnjem trenutku poprimili drugačiji oblik od onog u radnim verzijama, ali nadam se da tako neće biti i sa Izvještajem o procjeni potreba za sanaciju i oporavak za BiH", rekao je Tegeltija sinoć za Radio-televiziju Repubike Srpske.

On je precizirao da su, prema informacijama od nedjelje i juče ujutru, procjene štete u Republici Srpskoj iznosile 2,2 milijarde KM, ali da su u poslijepodnevnim časovima počeli da pristižu samo zbirni izvještaji, odnosno informacije bez procjene štete po opštinama, entitetima i sektorima.

"Nevjerovatno je da je, prema tim procjenama, opština Doboj-Jug stradala više od grada Doboja i da je u Federaciji BiH ugroženo četiri puta više radnih mjesta nego u Republici Srpskoj, ali nadam se da ćemo u Sarajevu to uspjeti da razjasnimo", rekao je Tegeltija.

On je dodao da će i Republika Srpska i Federacija BiH dobiti međunarodne kredite i da će ih vratiti, ali da veći ili manji omjer iznosa Srpskoj neće opredijeliti sposobnost njenih vlasti da je obnove, ali da hoće stav da li ona ima jednak tretman u BiH.

Tegeltija je upozorio da se za objavljivanje Zakona o Fondu solidarnosti u "Službenom glasniku Republike Srpske" čeka odluka Vijeća naroda i da svaki dan kašnjenja u usvajanju ovog zakona podrazumijeva pet do sedam dana kašnjenja u dostavljanju sredstava građanima.

"U ovom trenutku Vlada Srpske sve svoje poslove radi, ne čekamo da Vijeće naroda potvrdi zakon, ali to pomjera rokove, jer ne možemo da registrujemo Fond, da imenujemo Upravni odbor koji ne može da predloži bilo kakav podzakonski akt, niti emisiju vrijednosnih kartica", rekao je Tegeltija.

Govoreći o rebalansu republičkog budžeta, Tegeltija je naveo da će se morati planirati mnogo više sredstava nego što je planirano za ovu godinu da bi obezbijedilo funkcionisanje fondova penzijskog i invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

On je upozorio na značajan pad budžetskih prihoda i značajan rast potreba za finansiranjem, kao i dodatnih obaveza za fondove, naglasivši da se ni u jednom trenutku ne smije dovesti u pitanje isplata penzija ili zdravstvena zaštita.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milojko

18.06.2014 07:43

Mi smo uračunali kao štetu i propalu sezonu na JAHORINI i ko zna šta još, u ostalom EU če odrediti nastalu štetu a ne ENTITETI, Tegeltija i Nikšić. Tako Tegeltija nemoj se brinuti, da ćemo biti zakinuti, jedino ako sumnjate i na EU.

ODGOVORITE
Name

DPS

18.06.2014 09:05

Najveca steta za RS je sto su lopovi poput g. Tageltije i njegove bratije na vlasti.

ODGOVORITE
Name

cemer

18.06.2014 11:00

Stvarno ste vise prevrsili svaku mjeru. Pa zar bas za sve morate traziti nekakve vanjske i unutrasnje neprijatelje. Bezveze se trudite shatili smo da ste nesposobni za bilo sta zato ne s..ite.

ODGOVORITE