Eksplozija na gasovodu u Ukrajini

Snažna eksplozija dogodila se danas na gasovodu u Ukrajini kojim se ruski gas doprema evropskim klijentima, a ukrajinski zvaničnici navode da postoji mogućnost da se radi o "terorističkom napadu".

Svijet 17.06.2014 | 19:31
Eksplozija na gasovodu u Ukrajini

"Razmatramo više verzija događaja, uključujući glavnu - čin terorizma", saopštio je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine ArsenAvakov.

"Sabotaža gasovoda...je još jedan pokušaj Rusije da diskredituje Ukrajinu kao partnera u gasnom sektoru", rekao je Asakov.

Ukrajinsko ministarstvo energetike je saopštilo da ovo "nije prvi pokušaj terorističkog napada na ukrajinski sistem za transport gasa", podsećajući na dve eksplozije na gasovodu u zapadnom delu zemlje koje su se dogodile u maju, preneo je Rojters.

Gasovod Urengoj-Pomari-Užgorod, poznatiji kao Trans-siberijski gasovod, oštećen je u Poltavskoj oblasti, saopštila je lokalna policija, dodajući da, prema informacijama kojima raspolaže, niko nije povređen u incidentu, naveo je AFP.

Ruska agencija Itar-Tass navodi da se eksplozija dogodila u popodnevnim satima i da se napori vatrogasaca na gašenju vatre nastavljaju.

Očevici govore da se plamen posle eksplozije dizao do 200 metara uvis, javio je Glas Rusije.

Ukrajinska služba za hitne situacije je saopštila da se eksplozija dogodila najverovatnije zbog probijanja ili gubitka pritiska u jednom od vara gasovoda.

Britanska agencija je prenela izjavu neimenovanog zvaničnika iz ruskog gasnog giganta Gasproma, da eksplozija na jednom od tranzitnih gasovoda u centralnoj Ukrajini nije prekinula isporuke ruskog gasa prema Evropi, jer gas teče paralelnim gasovodom, a ovo je potvrdila i ukrajinska državna kompanija Ukrtransgas.

Incident se dogodio dan pošto je Rusija zaustavila isporuku gasa Ukrajini zbog neplaćenih dugova, isporučujući samo količine koje su platili evropski klijenti.

Međutim, eksplozija gasovoda nije prekinula isporuke ruskog gasa prema Evropi, jer gas teče paralelnim gasovodom, izjavio je danas neimenovani izvor iz ruskog gasnog giganta Gasproma.

Komentari / 0

Ostavite komentar