Osuđeni zbog ubistva srpskog civila

Kantonalni sud u Zenici osudio je Fadila Dajića i Vahida Hadrovića na po deset godina zatvora zbog ubistva srpskog civila 9. juna 1993. godine u mjestu Plandište kod Kaknja.

Bosna i Hercegovina 17.06.2014 | 16:36
Osuđeni zbog ubistva srpskog civila

Sud je utvrdio da je 9. juna 1993. godine tadašnji policajac Vahid Hadrović nakon psovki prvo šakom, a onda kundakom puške u glavu udario civila Sekulu Poletana, nanijevši mu povrede opasne po život, a potom ga je iz automatske puške usmrtio Fadil Dajić, isplivši pet do šest hitaca.

Sudsko vijeće proglasilo je optužene krivim, ocijenivši iskaze svjedoka tužilaštva, bivše kolege osuđenih koji su bili očevici događaja, prihvatljivim i vjerodstojnim, prenio je Birn.

"Svjedoci odbrane nisu bili očevici, a ni nalaz vještaka balističara nije doveo u sumnju nalaz vještaka sudske medicine", rekao je predsjedavajući sudskog vijeća Nermin Tešnjak.

Obrazlažući visinu kazne, Tešnjak je rekao da je sud uvažio način i okolnosti ubistva, jer je počinjeno bez ikakvog povoda i razloga, a naročito svojstvo okrivljenih jer su, s obzirom da su bili policajci, trebali da štite civile, kao i druge vrijednosti zaštićene međunarodnim humanitarnim pravom.

Na ovu presudu moguće je uložiti žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bosna

17.06.2014 14:39

Onaj Hrvat, Erdemovic sto je pobio oko hiljadu ljudi u Srebrenici dobio sedam godina. Vala prava pravda...

ODGOVORITE
Name

valter

17.06.2014 14:39

Dozivotni je malo za ovakve zloce , smijesti djubre tamo gdije mu je mijesto !

ODGOVORITE
Name

xxl

17.06.2014 14:48

Policajci ubice civila. Pa dobro, 10 godina je možda i malo, ali kakvo nam je pravosuđe, mislim da je ipak solidno za opomenu nekim budućim ubicima, ma čije ubice bile, pa i naše srpske neka se zamisle? Znači nakon 21 godinu od mučkog ubistva tog čovjek Sekule kojeg sam lično znao, došlo je do presude. Napokon. Samo da ih pošalju u Foču u zatvor, da dobiju "lijep doček"!

ODGOVORITE
Name

xxl

17.06.2014 14:52

Obrazlažući visinu kazne, Tešnjak je rekao da je sud uvažio način i okolnosti ubistva, jer je počinjeno bez ikakvog povoda i razloga, a naročito svojstvo okrivljenih jer su, s obzirom da su bili policajci, trebali da štite civile, kao i druge vrijednosti zaštićene međunarodnim humanitarnim pravom. Tačno tako! Policajci a ubice civila? Došli čovjeku u kuću i ubili ga!

ODGOVORITE