Ravnopravnost Hrvata u BiH ili svako na svoju stranu

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini mora da se popravi da bi birali svoje predstavnike u vlasti, a ukoliko nije moguće obezbjediti ravnopravnost, bolje je da svako živi za sebe, kaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Bosna i Hercegovina 16.06.2014 | 20:44
Ravnopravnost Hrvata u BiH ili svako na svoju stranu

On je, za sarajevske medije, istakao da Hrvatskoj položaj Hrvata i razvoj države BiH moraju da budu strateški interes.

"Načelo majorizacije u Federaciji, kojim dio bošnjačkog vođstva Hrvate
gura na marginu i u neravnopravan položaj, nije dobar. Hrvati treba da imaju ista prava kao Bošnjaci i Srbi, da budu konstitutivni narod koji bira svoje predstavnike. Ako to ne mogu da urade, onda je je bolje svako za sebe", rekao je ovaj hrvatski političar.

On je naglasio i da se BiH ne može nazvati demokratskom zemljom ako Hrvati nisu u njoj ravnopravni i pozvao političare u BiH da mijenjaju Ustav.

Bandić nije isključio ni mogućnost da se nekada u budućnosti kandiduje na izborima u BiH.

"Za sada neću, ali, ako me naljute, doći ću i kandidovaću se, vidjeću na kom nivou. Ne bih bio bez šansi", poručio je zagrebački gradonačelnik, inače, hercegovačkog porijekla.

Bandiću je nedavno sarajevsko Gradsko vijeće dodijelilo priznanje počasnog građanina, a kada je izjavio da Hrvati u BiH treba da dobiju treći entitet da bi bili ravnopravni, povučena je odluka o dodjeli priznanja.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Marko

16.06.2014 18:51

Bandiću, Srbi su do 91. bili konstitutivni narod SR Hrvatske. 'Ladno ste ih izbacili iz ustava!! A sad se pozivate na konstitutivnost Hrvata u ustavu BiH.... Bljjjjak!!! Muka mi je!!!

ODGOVORITE
Name

Aka biba

16.06.2014 19:05

To Bandicu pod hitno 3 entitet pa mi smo 20godina od Muslimana ugrozeni,Srbi imaju Rep.Srpsku a sta imaju Hrvati??

ODGOVORITE
Name

orginal76

16.06.2014 19:23

Otisla voda i najezda zmija otpocinje! Kako se brinete za Hrvate sad se zna;dok se je narod davio od vode u Posavini,Dragan Covic u Blajburgu,zali za ustasama.

ODGOVORITE
Name

xxl

16.06.2014 19:26

Licimjeri i farizeji! Muslimani su vam hrvatsku odbranili, da ih niste postavili "kao tampon zonu" poput "uloška" između vas i nas (Srba)?Neću dalje?

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

16.06.2014 19:29

Pa kad ih toliko zalis, sto se nisi vratio jos prije 4 god. da se kandidujes? Nas je preko 2 miliona Srba preko 1.2 miliona, a vas nema ni pola miliona. Hrvati su vec poceli da placu jer znaju da ce ponovo izgubiti. A jesi li se kad upitao kako se Srbi osjecaju u HR? Cuj to "ako me naljute"... ko si ti?

ODGOVORITE
Name

xxl

16.06.2014 19:36

Muslimani nisu nikada shvatili koji su ovo licimjeri!Srbin ti kaže otvoreno, dovdje se možemo dogovarati, ako pređeš tu liniju ratovat ćemo, a ovi licimjeri , uhhh teško onom ko se pouzda u njihovo prijateljstvo.

ODGOVORITE
Name

bosna

16.06.2014 19:46

E,Bandicu,Bandicu,vi Hercegovci,lovci na poskoke,ste odavno otisli"na svoju stranu".Protjerali ste Srbe iz Zagreba a vi Hercegovci doselili i od Zagreba napravili veliko selo. Pokrij se po glavi i suti.Dobro ti je rekao Josipovic u predsjednickoj kampanji koju si izgubio..."Ti puno gledas crtane filmove"

ODGOVORITE
Name

sefik

16.06.2014 19:49

Evoga laje iz Zagreba Ko to bosancima i hercegovcima moze da naredi za koga ce glasati neka on uvede u red svoje takozvane hrvate to jest Bosance katolicke vjeroispovjesti i naredi im za koga da glasaju jel to demokracija iz EU

ODGOVORITE
Name

Hadzo

17.06.2014 06:26

Xxl potpuno se slazem sa tobom ustaski fasisti kukavice su veće od Muslimana I Srba. pozdrav

ODGOVORITE