Više od 14.000 obustavljenih penzija

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske je za pet mjeseci ove godine obustavio isplatu 14.116 penzija zbog nedostavljanja potrebne dokumentacije, čime je ušteđeno 4,2 miliona KM, saopšteno je iz Fonda.

 

Republika Srpska 16.06.2014 | 16:11
Više od 14.000 obustavljenih penzija

Broj obustavljenih penzija u ovom periodu veći je za 39,5 odsto u odnosu na isti period lani, a ostvarena ušteda veća je za 1,3 miliona KM. Obustave se vrše u okviru trajne akcije "Stop prevarama, do penzije pošteno", a razlog su nedostavljanje potvrde o životu, potvrde o školovanju za učenike i studente i nedostavljanje jedinstvenog matičnog broja.

Nakon dostavljanja dokumentacije, u prvih pet mjeseci ove godine u isplatu je ponovo uključeno 1.340 penzionera, što je za 188 korisnika manje u odnosu na isti period prošle godine. Iz Fonda PIO ističu značaj povezanosti sa bazom podataka iz Knjige umrlih, posredstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, a time i sa svim lokalnim upravama.

To omogućava da se smrt korisnika penzije odmah evidentira, čime se predupređuje preplata penzije. U saopštenju se navodi da sličnu saradnju Fond PIO Srpske ima i sa Fondom PIO Crne Gore, a uskoro predstoji potpisivanje sličnih sporazuma i sa ostalim državama nastalim na prostoru bivše SFRJ, jer su određeni poslovi između fondova sadašnjih država povezani i isprepleteni.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

:)

16.06.2014 14:31

Pocela je prirodna, ko ima para zivice ko nema, a trebaju mu za lijekove, umrijece. Rijesavanje viska i nepotrebne sirotinje, mudar potez vlade. Sve cestitke na tako pametnim potezima od tako pametnih ljudi

ODGOVORITE
Name

вукоје

16.06.2014 16:12

Немају новца у буџету, како је кренуло обуставиће нам и ваздух.

ODGOVORITE