Hag Šešelju nudi slobodu do presude

Prema pravilima Tribunala, optuženi može biti pušten na privremenu slobodu isključivo ako sam to zatraži i priloži garancije svoje zemlje da će ga vratiti na nastavak procesa.

Haški tribunal pozvao je optuženog Vojislava Šešelja da se izjasni o mogućnosti da bude privremeno oslobođen do izricanja presude.

Region 16.06.2014 | 23:09
Hag Šešelju nudi slobodu do presude

U jutros objavljenom dokumentu, raspravno veće pozvalo je Šešelja, ali i tužilaštvo, da dostave svoje poglede "na mogućnost puštanja optuženog na privremenu slobodu".

Sudije očekuju Šešeljev odgovor u roku od sedam dana pošto on dobije srpski prevod odluke. Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) naznačio je da je poziv stranama upućen zato što u ovom trenutku nije moguće "odrediti tačan datum izricanja presude" pošto je novi sudija Madaje Nijang (Madiaye Niang) zatražio dodatno vreme da se upozna sa čitavim predmetom.

Prema pravilima Tribunala, optuženi može biti pušten na privremenu slobodu isključivo ako sam to zatraži i priloži garancije svoje zemlje da će ga vratiti na nastavak procesa. U prošlosti, Šešelj je odbijao mogućnost da podnese zahtev za puštanje na privremenu slobodu, tvrdeći da nikada neće tražiti garanciju "izdajničkog režima u Beogradu".

Jednom prilikom, Šešelj je kazao da bi garancije mogao tražiti jedino od "prijatelja srpskog naroda" poput bivših lidera Severne Koreje Kim Džong-ila ili libijskog vođe Moamera el Gadafija.

Nekoliko puta, međutim, lider radikala je usmeno od raspravnog veća tražio da mu "ukine pritvor" u kojem je, po njegovoj oceni "neopravdano" već 11 godina, ali je Tribunal odbio da razmotri taj predlog, ocenjujući da nije proceduralno ispravan.

Sud je početkom juna odbio Šešeljevu žalbu na prvostepenu odluku o nastavku procesa sa novim sudijom, posle izuzeća sudija Frederika Harhofa (Harhoff) na zahtev samog Šešelja. U januaru ove godine, Šešelj je u žalbi zatražio da ga Tribunal ili oslobodi ili da suđenje počne ispočetka.

Šešelj, po odluci apelacionog veća, nije dokazao da je raspravno veće počinilo grešku kada je odlučilo da proces nastavi pošto se novoimenovani sudija Nijang, koji je zamenio izuzetog Harhofa, upozna sa predmetom, čitajući spis čitavog procesa i pregledajući video snimke iskaza svedoka, iako je to "bez presedana" u praksi suda. Odbacujući tvrdnju optuženog da je prekršeno i njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, apelaciono veće ocenilo je da činjenica da je Šešelj bez presude u pritvoru skoro 12 godina, "nije predrasuda prema njemu, sama po sebi".

Odluči o odbijanju Šešeljeve žalbe suprotstavio se sudija Kofi Kumelio Afanđe, koji je naznačio da striktna primena pravila Tribunala nalaže poništavanje ne samo odluke o nastavku suđenja nego i čitavog procesa. U zaključku svog suprotnog mišljenja, sudija Afanđe naglasio je da bi apelaciono veće Tribunala trebalo da poništi odluku o nastavku procesa Šešelju s novim sudijom i proceni da li je ispravnije održati novo suđenje ili u potpunosti odbaciti predmet protiv lidera Srpske radikalne stranke.

Po sudiji Afanđeu, argumenti u korist odbacivanja čitavog dosadašnjeg procesa "neznatno pretežu" nad argumentima u korist novog suđenja. Na Šešeljev zahtev, posebno veće Tribunala je krajem avgusta prošle godine izuzelo sudiju Harhofa zbog pristrasnosti, u trenutku kada je izricanje presude bilo zakazano za 30. oktobar 2013, pošto je izvođenje dokaza bilo okončano u martu.

Harhof je, po toj odluci, izuzet zato što je pismom prijateljima, objavljenom u danskoj štampi, u kojem je kritikovao poslednje oslobađajuće presude Tribunala "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda". Neslaganje sa odlukom o izuzeću, potom su izrazile preostale sudije Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) i Flavija Latanci (Flavia Lattanži), koji su tvrdili da njihov stav nije uzet u obzir. Odluku o izuzeću, tražeći njeno preispitivanje, tužilaštvo je nazvalo "neosnovanom".

Posebno veće Tribunala na kraju je odbacilo zahtev za preispitivanje i potvrdilo odluku o izuzeću sudije Harhofa. Umesto Harhofa, u pretresno veće je postavljen sudija Nijang iz Senegala. Uprkos Šešeljevom protivljenju, raspravno veće u novom sastavu odlučilo je da presudu izrekne nakon što sudija Nijang pročita spis i pregleda video snimke iskaza svedoka.

U januaru ove godine, sudija Nijang najavio je da će mu za taj posao biti potrebno "najmanje šest meseci", a po današnjoj odluci, potom je zatražio dodatno vremen. Posle jednog neuspešnog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje lideru radikala počelo je u novembru 2007. U završnoj reči, u martu prošle godine, tužioci su zatražili da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji nije izvodio dokaze odbrane, da bude oslobođen.

U međuvremenu, Šešelj nije izvođen pred sudije, a, prema članovima njegove porodice, oboleo je od tumora na debelom crevu i podvrgnut je operacijji. O Šešeljevom zdravstvenom stanju, Tribunal odbija da govori zato što Šešelj nije dao dozvolu da se podaci o njegovom zdravlju objavljuju. U pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je bila objavljena optužnica koja ga tereti za zločina nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zoro

16.06.2014 09:32

Po mom misljenju Seselj jeste kriv ali ovo sto se radi s njim je najprimitvnije civlizacijsko ponasanje mocnika i ovih sudija i tuzilastva sto provode njihove ciljeve,ovo se radilo u desetom vijeku

ODGOVORITE
Name

Pajdo

16.06.2014 09:35

Kad izadje pa kad onu dvojicu pukne po ušima, jedva čekam.

ODGOVORITE
Name

Slobodan Milošević

16.06.2014 09:58

Srbija nije bezbedno mesto za Šešelja,plašim se da ga i puštaju u Srbiju da oni operu ruke.

ODGOVORITE
Name

Мојсије са истока РС-а

16.06.2014 10:28

Какав преседан у свету, држати човека 11 година у притвору, то никада у свету није забележено, каква брука и срамота европских кадија.

ODGOVORITE
Name

Vojvoda

16.06.2014 10:30

Za šta je kriv,da je bio kriv već bi ga osudili i bio bi vani....Sram te bilo Eu za pritvor od 11 godina.Vrati se vojvodo, čekamo te!

ODGOVORITE
Name

Kiki

16.06.2014 11:34

Zoro, na čemu zasnivaš svoje mišljenje. Ako je na pravu kao nauci svaka čast, a ako je to tvoje laičko mišljenje onda si veoma nekorektan. Da je Vojvoda kriv davno bi bio presuđen.

ODGOVORITE
Name

blbl

16.06.2014 13:47

Za duzinu procesa je sam kriv. Svojim ponasanjem u sudnici i vredjanjem suda i sudija je sam doprineo da mu se sudi i za vredjanje suda sto je produzilo normalan proces.

ODGOVORITE
Name

@ zoro @ bibi

16.06.2014 14:52

Ako mrzite Srbe to je vas problem.

ODGOVORITE
Name

mladen

16.06.2014 15:21

Znajući Šešelja on neće ni prihvatiti, ovaj ustupak suda koji je očigledno došao u bezizlaznu situaciju, jer ne može da reši spor već 11 godina. A Šešelj je dokazao da je ne samo njegov spor nego i čitav tribunal jedanpravni nonsens, a međuanrodno krivično pravo obična karikatura...

ODGOVORITE
Name

Moje misljenje

16.06.2014 17:01

Treba Seselj da bude oslobodjen svih krivnjih po svim takama .

ODGOVORITE
Name

Simo

16.06.2014 19:36

Bibl je poznati dzihadlija i srbomrzac zato me njegov komentar uopste neiznenadjuje. Svi njegovi komentari su napisani na isti kalup a to je velika mrznja prema Srbima .

ODGOVORITE
Name

bn

16.06.2014 21:23

Konacno kralj na slobodi toooo.

ODGOVORITE
Name

Mimo

17.06.2014 02:53

To je suplja prica nema od toga nista.

ODGOVORITE