40.000 Srba na Kosmetu čeka pravdu

Povrat imovine uzurpirane na Kosovu i Metohiji čeka na desetina hiljada Srba. Samo jedan zahtev stigao je do Ustavnog suda.

Srbija 15.06.2014 | 10:03
40.000 Srba na Kosmetu čeka pravdu

Više od 40.000 građana su Kosovskoj agenciji za imovinu podneli zahteve za vraćanje nezakonito zaposednutih kuća, stanova, poslovnih prostora i zemljišta.

Do sada je samo jedan od tih zahteva stigao do Ustavnog suda Kosova, koji je presudio u korist Nadežde Jovanović na čijoj zemlji su bespravno podignute tri kuće. Iako su i Agencija za imovinu i Vrhovni sud prethodno doneli odluku da joj se vrati uzurpirana zemlja, to nikada nije sprovedeno u delo.

"Kosovska Agencija za imovinu tvrdi da je više od dve trećine zahteva Srba rešeno, ali problem je u tome što ta rešenja nisu realizovana. Čak i kada postoje sudske presude, uzurpatori jednostavno ne napuštaju zaposednutu imovinu. Većina tih slučajeva odnosi se na imovinu u sredinama južno od Ibra, pogotovo u gradskim sredinama gde je uzurpiran najveći broj kuća i stanova", objašnjava Igor Popović, rukovodilac tima za ljudska prava i imovinske odnose u Kancelariji za KiM.

Kosovskim sudovima podneto je 18.500 tužbi za naknadu uništene imovine protiv Kfora, Unmika i kosovskih institucija. Nijedan od ovih slučajeva nije rešen u korist tužioca jer su se sudovi držali principa da su tužbe protiv međunarodnih institucija (uključujući i kosovske privremene organe) neprihvatljive.
Rastko Brajković, savetnik u Kancelariji za besplatnu pravnu pomoć, kaže da je put do povratka otete imovine na Kosovu mukotrpan i dugotrajan. Prema njegovim rečima, da bi ostvarili svoja prava, Srbi su primorani da poštuju sve procedure koje propisuju zakoni takozvane Republike Kosovo.

"Do 2009. godine zahtevi su se podnosili Agenciji za imovinu, a sada taj put vodi isključivo preko sudova, bilo da je reč o parnicama ili da oštećeni podnesu krivičnu prijavu protiv uzurpatora. Kada prođe sve nadležne institucije, slučaj može da dođe do Ustavnog suda Kosova, kao što je to bio slučaj sa Nadeždom Jovanović. Tek onda moguće je obraćanje međunarodnim institucijama," objašnjava Brajković.

Brajković kaže da su odluke sudova na Kosovu različite i da zavise od mnogo faktora, uključujući i ličnost sudije, ali da je Srbima veoma teško da ostvare svoja prava na otetu imovinu.

Komentari / 0

Ostavite komentar