Klintonova ima razloge za predsjedničku kandidaturu

Iako insistira da još nije odlučila da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2016. godine, bivša američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton iznela je više razloga zašto bi to trebalo da učini.

Svijet 14.06.2014 | 13:14
Klintonova ima razloge za predsjedničku kandidaturu

 

U intervjuu za američku TV mrežu ABC, Klintonova je rekla da sada zna kako da ne vodi kampanju, pošto je izgubila nominaciju u Demokratskoj stranci od Baraka Obame 2008.

Na pitanje o istrazi republikanaca o saznanjima i ulozi koju je imala u odgovoru na napad na američki konzultat u Bengaziju u Libiji, pre dve godine, kada je poginulo četvoro diplomata, Klintonova je rekla da je njihovo insistiranje na tome još jedan podsticaj za kandidovanje.

"To je dodatni razlog za kandidaturu, jer ja ne verujem da naša velika država treba da igra u nižoj ligi. Mi treba da budemo u prvoj", istakla je Klintonova.

Klintova je, takođe, rekla da smatra da bi kandidaturom mogla više da učini za devojke i žene i bude efikasnija u borbi na unapređenju rodne ravnopravnosti.

Kao razlog da se ne kandiduje, Klintonova, koja se nalazi na velikoj turneji predstavljanja svoje nove knjige "Teški izbori", ponovila je da uživa u svom životu i činjenici da će uskoro postati baka.

Nizom nastupa i intervjua, Klintonova jasno stavlja do znanja da je ipak već ozbiljno razmotrila ponovnu kandidaturu za predsednika, naveo je AP.

Ona već ima mrežu pristalica i finansijera i za razliku od 2008, nema pravog protivkandidata za nominaciju u Demokratskoj stranci.

Ankete javnog mnjenja pokazuju blagi pad popularnosti Klintonove od kako je krenula na turneju, iako je mnogi Amerikanci i dalje vide u pozitivnom svetlu.

Istraživanje Galupa uoči objavljivanja njenih memoara pokazuje da 54 odsto Amerikanaca gleda na Klintonovu pozitivno, što je pad u odnosu na 59 odsto u februaru.

Kao državni sekretar SAD, popularnost Klintonove se uglavnom kretala oko 60 odsto, prema Galupu.

Komentari / 0

Ostavite komentar