Institucije BiH troše sve više narodnog novca

Institucije BiH lani su potrošile oko 904 miliona maraka, što je za oko 14 miliona više nego godinu ranije.

Bosna i Hercegovina 13.06.2014 | 21:21
Institucije BiH troše sve više narodnog novca

Pokazao je to izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu koji je usvojio Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici.

Kao razlog za veće troškove navedeni su kapitalni izdaci i nabavka materijala, koji su u 2012. godini bili zamrznuti zbog privremenog finansiranja.

Institucije BiH prošle godine su na raspolaganju imale 996 miliona maraka, što je za oko 46 miliona više nego što je bilo planirano budžetom. U budžet se najviše novca slilo posredstvom Uprave za indirektno oporezivanje BiH - 750 miliona KM, dok je ostatak prikupljen iz drugih izvora, poput prodaje imovine, sukcesije i pomoći Evropske unije.

Zanimljivo je da je UIO lani svaki dan institucijama BiH uplaćivao skoro tri miliona maraka. Od 75 institucija na nivou BiH, samo devet ostvaruje prihode od vlastite djelatnosti, a oni su iznosili nešto više od 18 miliona KM.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH naveli su da je na bruto plate i naknade radnika u institucijama BiH lani potrošeno 516,8 miliona KM ili za 1,7 miliona manje nego godinu ranije. Na naknade troškova zaposlenih isplaćeno je dodatnih 109,4 miliona KM.

Komentari / 0

Ostavite komentar