Hag: Skratiti radnu sedmicu zbog zdravlja generala

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražila je na današnjem zasjedanju pred Haškim tribunalom da radna sedmica na suđenju bude skraćena sa pet na četiri dana, zbog rizika da
bi general Mladić mogao doživjeti moždani udar usljed iscrpljenosti.

Republika Srpska 13.06.2014 | 19:52
Hag: Skratiti radnu sedmicu zbog zdravlja generala

Mladićev advokat Branko Lukić pojasnio je da je taj zahtjev zasnovao na mišljenjima četiri ljekara koja su generala Mladića ranije pregledala i preporučila da mu bude omogućeno više odmora.

Mladić je, posredstvom advokata, poručio da pred sudom uživa neravnopravan tretman jer je četvorodnevna radna sedmica bila primijenjena u procesima bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i generalu Zdravku Tolimiru.

Tužilac Dermot Grum se usprotivio zahtjevu odbrane, tvrdeći da je preporuka ljekara "suviše uopštena, bez detaljnog medicinskog obrazloženja".

Raspravno vijeće Haškog tribunala će o zahtjevu odbrane odlučiti naknadno, prenose beogradski mediji.

Na kraju dokaznog postupka Tužilaštva, minulog proljeća, žalbeno vijeće Tribunala je naložilo da sud u procesu protiv Mladića zasjeda četiri dana sedmično, ali je sa početkom izvođenja dokaza odbrane radna sedmica ponovo produžena, odlukom Raspravnog vijeća.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske i prevodilac vojnih posmatrača UN Milorad Batinić rekao je da nije učestvovao u istragama o eksplozijama u Ulici Vase Miskina u maju 1992. godine i na pijaci Markale u februaru 1994. godine.

On je istakao da je juče, u toku glavnog iskaza, prenio sudijama ono što su oficiri Vojske Srpske u vrijeme incidenata govorili vojnim posmatračima UN.

"Srpski oficiri su smatrali da su eksplozije u Ulici Vase Miskina, u maju 1992. i na pijaci Markale, u februaru 1994. godine, bile naštimovane, odnosno da su ih izazvale muslimanske snage, da bi optužile
Srbe", rekao je Batinić.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 16. juna.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

borac rs

13.06.2014 20:36

Pozdrav za naseg generala i da ga bog pomogne. Jedino on jer ovi nasi su sve zaboravili i ko su i sta su gdje su ove patriote sto brane RS pisu gluposti a nijedan komentar za covjeka koji i dan danas bolestan brani RS, hvala mu puno ja se ne stidim cak se ponosim sto sam bio u sluzbi Mladica a vi misevi ne smijete se javiti

ODGOVORITE
Name

VRS

13.06.2014 21:30

Živ bio Djenerale!!!

ODGOVORITE
Name

drina

13.06.2014 23:50

Samo da poživi do izricanja presude zbog istorije.

ODGOVORITE