Opštine i gradovi da ugovore uništavanje komaraca

Stručni tim Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uputiće preporuku lokalnim zajednicama sa poplavljenih područja da, po hitnom postupku, ugovore sa lokalnim izvođačima obavljanje poslova suzbijanja odraslih komaraca zamagljivanjem sa zemlje, zbog nemogućnosti avionskog zaprašivanja.

Republika Srpska 13.06.2014 | 15:51
Opštine i gradovi da ugovore uništavanje komaraca

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić formirao je danas stručni tim koji je predložio da se uništavanje larvi i odraslih komaraca izvrši posredstvom dimnog zamagljivanja sa zemlje.

Obzirom da će brzina vjetra biti veća od dva metra u sekundi i temperature ispod 20 stepeni Celzijusovih u jutarnjim i večernjim časovima kada se vrši zamagljivanje, stručni tim je procijenio da se efikasan rad može nastaviti jedino posredstvom toplog zamagljivanja dimnim generatorima, koje se može cjelodnevno obavljati.

Biocidni proizvod je nabavljen za 33 opštine sa teritorije Republike Srpske, koji će se podijeliti lokalnim samoupravama, o čemu će biti obaviješteni svi načelnici i gradonačelnici, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Nakon poboljšanja vremenskih prilika i obavljanja tretmana sa zemlje, stručni tim će napraviti dodatne procjene i dati preporuke za dalje obavljanje procesa uništavanja komaraca.

Preporuka stručnog tima je da se i domaćinstva aktivno uključe u proces suzbijanja komaraca, te da svakih sedam dana, oko svoje kuće, izliju vodu iz posuda ili isuše izvore stajaće vode, što je neophodno jer se ciklus razmnožavanja komaraca obavlja u periodu od osam dana.

Takođe, preporučuje se domaćinstvima da svu travu oko domaćinstva pokose, a da vrata i prozore u kući zaštite mrežama.

Sve preporuke i uputstva o mjerama lične zaštite nalaze se na internet prezentaciji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske www.phi.rs.ba.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Slobodan

13.06.2014 14:21

Pa bre ljudi pogledajte samo u njuške ovih Bajinih hohštaplera. Na njihovoj faci se vidi da su to neke ulojene lopine. Oni nek se zahvale bogu što SDS neće zbog stabilnosti Republike Srpske da digne Narodnu bunu inače bi ove lopinjare već odavno bile pometene. To je sve ogrezlo u kriminalu i korupciji. Oni bre izađu pred kamere i bez imalo stida onako osorno i ponosito lažu ovaj narod. Pa jel oni misle da smo mi ludi, eeeeeej?

ODGOVORITE
Name

super hik

13.06.2014 14:23

Preporuka od ministarstva za domacinstva, kupite dovoljan broj metlica (muholovki) pa mlatite komarce i tako se solidarisite da ne moramo pare trositi na avion za zaprasivanje i biocide, a ustedjene pare cemo naravno preusmjeriti tamo gdje su najpotrebnije.....

ODGOVORITE
Name

dvorovi

13.06.2014 14:50

lopovi

ODGOVORITE
Name

Juzno Voce

13.06.2014 14:56

A sta cemo sa parazitima koji sisaju Budzet republike Srpske ,kako da se njih rijesimo????

ODGOVORITE
Name

Radovan

13.06.2014 15:09

Manipulatori,lažovi, sram da vas bude samo lažete, lažete stidite se bar svoje porodice, Boga. Da li postoji nešto čega se vi postidite. Crknite, vas treba poprskati totalom.

ODGOVORITE
Name

Scientia potentia est

13.06.2014 17:24

Nista pametno procitati u vasim komentarima, samo neke beskorisne price. Kukate na svakog i svasta. Ako vam nesto ne pase bunite se, ili ste previse lijeni za to? Lako je ukazivati prstom na druge, tesko je uraditi nesto bolje. Al kome ja pricam...

ODGOVORITE
Name

Prepametno.

14.06.2014 10:42

Naša prepametna i najgenijalnija Vlada je još samo trebalo da nam kaže da uzmemo one plastične lopatice i da ubijamo komarce po zidovima. Mnogo smo mi glupi, pa ne znamo šta treba da uradimo, nego Cvijanuša i ovaj ministar treba da mi kažu da pokosim travu.

ODGOVORITE
Name

mila

14.06.2014 11:02

Pitam se da li ministar ima nečim pametnijim da se bavi, izuzev da piše uputstva za uništavanja komaraca u vlastitoj režiji građana, očekujem još samo da nam propiše koliko svako od nas treba da ubije odraslih jedinki, da bi smo se rješili ovog zla koje nas je snašlo u vidu komaraca , a nadam se da ćemo ovog drugog u vidu ministra da se riješimo poslije izbora.

ODGOVORITE