U BiH ne­ma vo­lje za kompromis

Zbog pos­ti­za­nja svo­jih krat­ko­ro­čnih ci­lje­va po­li­ti­ča­ri ni­su bi­li vo­ljni da do­đu do kom­pro­mi­sa, pa je ta­ko du­go­go­diš­nja po­li­ti­čka kri­za u BiH nas­ta­vi­la da pa­ra­li­še vlast na drža­vnom ni­vou.

Bosna i Hercegovina 13.06.2014 | 09:00
U BiH ne­ma vo­lje za kompromis

Ovo se, izme­đu os­ta­log, na­vo­di u iz­vje­šta­ju "Fre­edom Ho­usea" o drža­va­ma u tran­zi­ci­ji za pro­šlu go­di­nu, u ko­jem je BiH do­bi­la ocje­nu 4,43 na ska­li od je­dan do se­dam, na ko­joj je je­di­ni­ca za drža­ve sa naj­ra­zvi­je­ni­jom de­mo­kra­ti­jom, a se­dam za auto­ri­tar­ne re­ži­me.

"Fre­edom Ho­use" u svom iz­vje­šta­ju pod­sje­ća na ne­ke do­ga­đa­je ko­ji su obi­lje­ži­li pret­ho­dnu go­di­nu, pa ta­ko na­vo­di da u ju­nu 2013. tro­mje­se­čna be­ba ni­je mo­gla otpu­to­va­ti na li­je­če­nje u inos­tran­stvo jer za­ko­no­dav­ci ni­su mo­gli da usvo­je za­kon ko­jim se re­gu­li­še je­din­stve­ni ma­ti­čni broj, što je na kra­ju do­ve­lo do de­mon­stra­ci­ja.

Ta­ko­đe, pod­sje­ti­li su i na po­pis sta­no­vniš­tva, za ko­ji ka­žu da je bio pre­kre­tni­ca iako je sam po­pis bio du­bo­ko ispo­li­ti­zo­van i dje­li­mi­čno oka­ra­kte­ri­san op­tu­žba­ma za mal­ver­za­ci­je.

"Nei­spu­nje­na obe­ća­nja da­ta EU do­ve­la su do zna­čaj­nog sma­nje­nja fi­nan­si­ra­nja od stra­ne EU", na­vo­di se u iz­vje­šta­ju.

Ovim iz­vje­šta­jem ana­li­zi­ra­no je sta­nje de­mo­kra­ti­je u 29 drža­va, a 13 drža­va je oci­je­nje­no de­mo­krat­skim. Za šest je na­ve­de­no da ima­ju tran­zi­ci­one, a za 10 drža­va da ima­ju auto­ri­ta­ti­vne re­ži­me.
Što se ti­če bli­žeg okru­že­nja, Srbi­ja je do­bi­la ocje­nu 3,64, Hrvat­ska 3,68, Crna Go­ra 3,86, Ma­ke­do­ni­ja 4, Ko­so­vo 5,14.

Pre­ma ovoj ame­ri­čkoj or­ga­ni­za­ci­ji ko­ja pra­ti za­šti­tu ljud­skih pra­va i sta­nje de­mo­kra­ti­je ši­rom svi­je­ta, za­klju­čak je da je u 2013. go­di­ni do­šlo do sla­blje­nja de­mo­kra­ti­je u ze­mlja­ma Evro­azi­je, cen­tral­ne Evro­pe i Bal­ka­na.

"Fre­edom Ho­use" upo­zo­rio je na to da di­sfun­kci­onal­ne vla­de u ci­je­lom re­gi­onu nas­tav­lja­ju da oba­ra­ju rej­ting na po­lju de­mo­kra­ti­je, a za naš re­gi­on se ka­že i to da se u ve­ći­ni ze­ma­lja bi­lje­ži "pro­mje­njiv" na­pre­dak.

Ocje­na 4,43 za BiH izve­de­na je iz ne­ko­li­ko pa­ra­me­ta­ra s ob­zi­rom na to da se ocje­nju­je niz fa­kto­ra ko­ji uti­ču na ži­vot i de­mo­krat­ske pro­ce­se u je­dnoj ze­mlji, pa je ta­ko BiH za izbor­ni pro­ces do­bi­la ocje­nu 3,25, za ci­vil­no druš­tvo 3,5, za ne­za­vi­snost me­di­ja 4,75, za vla­de na na­ci­onal­nom ni­vou 5,75, za lo­kal­nu sa­mou­pra­vu 4,75 za ne­za­vi­snost sud­stva i sud­ski sis­tem 4,25, za ko­rup­ci­ju 4,75, itd...

"U oblas­ti ci­vil­nog druš­tva re­gi­on Bal­ka­na je je­di­ni me­đu dru­gim drža­va­ma u tran­zi­ci­ji ko­ji je za­bi­lje­žio na­pre­dak u po­slje­dnjoj de­ce­ni­ji", na­vo­di se u iz­vje­šta­ju.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

tt

13.06.2014 07:33

BiH je država nazor!!!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

13.06.2014 13:10

Ehhh sad jednu kasikaru baciti medju njih pa da i nas sve skupa pogleda bog i da nam vec jednom krene

ODGOVORITE
Name

Mimo

13.06.2014 19:16

Ja dobre reprezantacije za KP ZENICA iLi FOČA.

ODGOVORITE