NBA: Sparsi vode sa 3:1!

Košarkaši San Antonio Sparsa oberučke su uhvatili Leri O'Brajen trofej novom ubedljivom pobedom u Majamiju - 107:86.

Košarka 13.06.2014 | 07:22
NBA: Sparsi vode sa 3:1!

Sparsi su posle još jedne potpuno dominantne utakmice stekli prednost od 3-1, i već u nedelju mogu do petog trofeja pred svojim navijačima. Ako i to propuste, imaju još po jednu šansu u oba grada.

Ako je nestvaran šut obeležio treći meč, ovog puta je presudila brutalna odbrana Teksašana, koji su na poluvremenu primili samo 36 poena, a već u drugoj četvrtini imali i više od plus 20.

Iako je ključna figura meča ponovo bio Kavai Lenard, Tim Dankan je ušao u istoriju po dva osnova. Big Fundamental je postao igrač sa najviše minuta u istoriji NBA plej ofa, prestigavši Karima Abdula Džabara, a nedugo zatim je ubacio i deseti poen, čime je stigao do 158. dabl-dabla i na večnoj listi takvih dostignuća prestigao Džabarovog glavnog partnera - Medžika Džonsona.

Dankan je dao 10 poena, uz 11 skokova, Mils je ubacio 14, Parker 19 poena, a Kavai Lenard 20 poena, 14 skokova, po 3 asistencije, rampe i ukradene lopte.

Na drugoj strani je Lebron Džejms posle teške noći sa stomačnim problemima imao 28 poena i 8 skokova. Boš je dodao 12, a Vejd 10, ali uz 10 promašaja iz igre i 4 sa penala (za utehu ukrao je 4 lopte).

Neprepoznatljivi na jednakom nivou kao u meču broj tri, košarkaši Majamija odigrali su najslabije napadačko poluvreme u sezoni. Sparsi su brzo stigli do plus 9, Hit se jednom vratio, ali je gostujući tim ponovo pojačao i velikom energijom počeo da podiže razliku i ponovo na poluvreme poneo skoro 20 poena prednosti,stim što su oba tima dala po petnaestak poena manje nego u utorak.

Bilo je u igri San Antonija spektakularnih poteza (Dijaov pâs iza leđa u stilu Sabonisa), brutalnih zakucavanja (Lenard iz odbitka), ali je ključ bio ponovo u odličnom šutu - iako je dobar deo tima ofanzivno bio ispod nivoa od preksinoć, Parker (12p, 6/7 za 2) i Grin (3/4 za 3) su bili gotovo nepogrešivi sa distance. To je teralo Majami na nervozu u odbrani, a svako ispadanje u rotaciji kažnjavano je laganim poenima.

Do sredine druge četvrtine svih devet Sparsa koji su izašli na teren imalo je poene pored svog imena, a gosti su imali više asistencija nego domaći ubačenih šuteva iz igre.

Mlaka odbrana uslovljavala je da Majami često pravi meke faulove, dok se pod suprotnim košem vodio pravi rat, a Lebron i Boš su morali da se proguraju kroz mnoge ruke i prime seriju udaraca da bi ubacili bar iz zicera. Nestvarno deluje da je Hit na poluvremenu imao faul više od Sparsa, Energija je teksaškom timu donela ogromnu prednost u skoku, dvocifrenu do poluvremena i rastuću tokom treće perioda.

U trećoj četvrtini Lebron je krenuo sâm u bitku (Od 21 poena Majamija u tom periodu on je dao 19, a jedini promašaj imao je uz zvuk sirene iz veoma teške pozicije), uspeo da svede razliku na 13 poena, ali je jedan tajm-aut bio dovoljan Popoviču da smiri situaciju i razlika se vratila na 20. U tim trenucima bilo je tužno gledati branioce titule, koji se praktično nisu ni branili, puštajući šuteve bez podignutih ruku, ne gradeći koš i dozvoljavajući igračima Sparsa da rade bukvalno šta im pada na pamet.

Kavai Lenard je na Floridi za 100 minuta košarke izrastao u ozbiljnu NBA zvezdu, mučeći Lebrona u odbrani koliko je to moguće, ali posebno napadačkim učinkom i skokovima. U utakmicama 3 i 4 on je bio apsolutno ključni igrač. Ogromnu ulogu odigrao je i Peti Mils, koji je svaku seriju Majamija prekidao trojkama (4/6 za 3) i pokazao da je odličan igrač zadatka.

Da je Lebron imao ikakvu pomoć saigrača, možda bi ovaj meč bio manje izvestan, ali je ovog puta ostao potpuno sâm - Boš je pomagao na startu, Alen ubacio dve trojke, ali to je bukvalno bilo sve. Dvejn Vejd je u prve tri četvrtine ubacio jedan koš iz igre!

Na kraju trećeg perioda Džejms je imao poen manje od zbira svih saigrača, iako je imao samo jedan šut više od partnera. U iste tri četvrtine Boris Dijao je zabeležio 7 asistencija, koliko i kompletan tim Hita.

Na startu poslednjeg perioda namučeni Andersen, koji je u SA razbio Sparse u oba meča, ali je ovog puta nakupio faulove, ustupio je mesto Judonisu Hazlemu (ironično, ispostavilo se da je on bio jedan od boljih u timu). Nešto ranije ulazio je i Toni Daglas, a Spolstra je probao i sa Čalmersom i Kolom odjednom na terenu, ali ništa nije pomagalo.

Deset minuta pred kraj meč je izgledao kao da se igra u decembru, a ne u junu. Razlika je do kraja išla od 16 do 24 poena, a na teren su izlazili i igrači koje nismo očekivali u finalu. Na kraju je Džejms Džouns iskoristio priliku i ubacio 11 poena (3 trojke), ušavši među tri najbolja strelca tima za 3 minuta na parketu.

Posle 1-3 timovi se retko vraćaju, posebno kad u seriji treba da putuju u goste još dvaput, ali je za Hit možda i bolje tako, jer su u Teksasu odigrali nemerljivo bolje nego u tihoj Amerikan Erlajnz Areni, koja se opet ispraznila do pola četvrtog perioda. Sparsi su uspeli da urade mnoge neverovatne stvari u ova tri dana i sada od njih zavisi da li će uzeti petu titulu u eri Dankana i Popoviča.

Komentari / 0

Ostavite komentar