Obnova dugotrajna, potrebna strana pomoć

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocenio je danas da su
katastrofalne poplave u BiH nanele nenadoknadive ljudske gubitke i ogromnu materijalnu štetu, što zahteva dugotrajnu obnovu, za koju je potrebna i međunarodna pomoć.

Bosna i Hercegovina 12.06.2014 | 21:17
Obnova dugotrajna, potrebna strana pomoć

“Taj proces BiH ne može realizovati sama i zbog toga će joj biti potrebna dodatna međunarodna pomoć”, rekao je Bevanda na sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su poslanici razmatrali izjašnjenje Saveta ministara BiH o posledicama prirodne nesreće u BiH.

Bevanda je naglasio da je Savet ministara od prvog dana nakon poplava održao deset sednica i aktivno se uključio u sve aktivnosti na sanaciji situacije i posledica poplava u BiH, o čemu su obavešteni i Predsedništvo BiH i javnost. On je pozvao sve građane i institucije u BiH na solidarnost i međusobno uvažavanje i poverenje da bi sanacija štete od poplava i pomoć ugroženom stanovništvu bila što efikasnija, brža i pravednija.

Borislav Bojić iz SDS-a ponovio je predlog ove stranke da poslanici obavezno treba da o ovoj temi razgovaraju na posebnoj sednici Predstavničkog doma, tim pre jer je materijal Saveta ministara BiH preobiman i pitanje je da li su ga svi poslanici i pročitali.

“Bez ozbiljne analize skoro je nemoguće realno oceniti da li je neko dobro radio ili je zakazao u provođenju aktivnosti pre, za vreme i posle poplave, bez obzira na to da li je reč o pojedincima ili institucijama na svim nivoima vlasti u BiH”, rekao je Bojić i dodao da je jedno od rešenja i formiranje parlamentarnog anketnog odbora koje bi pratio sve aktivnosti.

Poslanik Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović insistirala je na transparentnom uvidu u prijem i distribuciju humanitarne i sveukupne domaće i međunarodne pomoći stanovništvu BiH ugroženom poplavama.

Šefik Džaferović iz SDA naveo je da je u poslednje vreme intenziviran rad Saveta ministara BiH na planu institucionalnog pristupa sanaciji štete od poplava i pomoći stanovništvu i pozvao nadležne institucije da ne posustaju u tom procesu.

“Institucije BiH moraju dati odgovore na sva pitanja u vezi sa smrću ljudi i ogromnim materijalnim gubicima, iznosom pomoći, načinom trošenja donacija i rokovima, bez elemenata predizborne kampanje i politikanstva”, rekao je Džaferović.

Komentari / 0

Ostavite komentar