Gradonačelnik Brčkog na dočeku ratnog zločinca

Službeni odlazak gradonačelnika Brčko distrikta Ante Domića u Zagreb na doček Darija Kordića nakon izdržane zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, izazvao je burna reagovanja.

Bosna i Hercegovina 12.06.2014 | 18:11
Gradonačelnik Brčkog na dočeku ratnog zločinca

Prije svega bošnjačkih političkih partija koje potez Domića, kome je putni nalog za službeni automibil i vozača odobrio njegov zamjenik Esed Kadrić, smatraju poniženjem i uvredom, dok u srpskim strankama koalicije – SDS-u i SNSD-u, ne žele komentarisati ovaj politički skandal.

Domić je rekao da se ne kaje što je otišao dočekati i pozdraviti Kordića.

„Dario Kordić je moj prijatelj koji je pravosnažno osuđen pred Međunarodnim sudom i izdržao je kaznu. Otišao sam ga dočekati i pozdraviti kao slobodnog čovjeka i poželjeti mu sve najbolje u budućnosti“, objasnio je Domić i dodao da „gradonačelnik ima pravo na službeni automobil svih 24 časa koje rijeko
koristi“.

Oštro je reagovao brčanski SBB koji ne spori pravo Domiću da se privatno druži i kako su kazali, „grli i ljubi s kim mu volja“, ali mu ni jedan Bošnjak, mišljenja su, „kao gradonačelniku svih građana, neće odobriti taj čin s čovjekom koji je osuđen za ratni zločin nad pripadnicima ovog naroda“.

„On je očito potcijenio i unizio Bošnjake koji su mu inače poklonili ovaj mandat jer mu nije pripadao po izbornim rezultatima. Uvrijedio je nacionalna i druga osjećanja naroda nad kojim je njegov prijatelj izvršio ratni zločin, a uz to je za taj čin zloupotrebio i službeno vozilo i vozača“, rekao je predsjednik
brčanskog SBB Ismet Dedejić.

Bošnjačke partije u vlasti i opoziciji su zatečene činjenicom da je službeni put odobrio zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić, član SDA. Kadrić ističe da je odluku o putovanju potpisao rutinski jer je to, kako je rekao, „uobičajeni znak međusobnog povjerenja“ prilikom službenih putovanja.

„Ja nisam čitao tu odluku jer dnevno potpišem brojna slična akta na rutinski način jer u dosadašnjoj praksi nije bilo razloga za nepovjerenje. Da sam znao šta potpisujem – sigurno bih odbio da to učinim, a inače – lično, i kao prvi čovjek SDA, osuđujem ovaj potez gradonačelnika koji će sigurno stvoriti ozbiljne političke potrese na političkoj sceni distrikta“, pravda se i ocjenjuje Kadrić. Iako smo u dva navrata pokušali dobiti izjave u SDS-u i SNSD-u, koji sa Domićevim HDZ-om, SBB-om, Strankom za BiH i HSS-om čine vladajući koaliciju, odbijeni smo.

Svoj stav nije prećutao poslanik opozicionog PDP Siniša Golić.

„Mislim da potez gradonačelnika izlazi iz okvira političke mudrosti, a ono što će uslijediti je sigurno novo nacionalno pregrupisavanje uz podizanje tenzija. Nama kao opozicionoj stranci to ide u prilog i potrudićemo se da damo svoj doprinos da u distriktu dođe do promjene aktuelne vlasti“, otvoren je Golić.

Brčko je, nema sumnje, na buru problema s posljedicama poplava dobilo i političku buru, a ako je suditi po najavama iz bošnjačkih političkih partija u parlamentu i izvan njega, kao i iz opozicionog skupštinskog bloka, distrikt ulazi u period ozbiljne krize međunacionalnih odnosa i funkcionisanja oba nivoa vlasti.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar