Mostar: Šahovnice i bošnjačke ratne zastave

Mostar je politički i nacionalno podijeljen grad, pa su čak i fudbalske utakmice razlog za iskazivanje nacionalne pripadnosti i provociranje druge strane.

 

Bosna i Hercegovina 12.06.2014 | 13:17
Mostar: Šahovnice i bošnjačke ratne zastave

Pred početak Svjetskog prvenstva u fudbalu, u istočnom, bošnjačkom dijelu grada istaknute su ratne zastave tzv. armije BiH i Brazila, koji se večeras sastaje sa reprezentacijom Hrvatske. Na taj način Bošnjaci iskazuju nacionalni i politički stav i šalju poruku za koga će navijati.


Očekuje se da bi bošnjački navijači, u slučaju pobjede Brazila, mogli da proslave poraz Hrvatske, kao što je to bio slučaj i na nekim prethodnim takmičenjima. Istovremeno, u zapadnom,hrvatskom dijelu Mostara izvješene su zastave Republike Hrvatske,pošto svi "dišu" za nacionalnu ekipu Hrvatske.

Kako navode hrvatski mediji, navijači iz zapadnog dijela grada najavljuju da će zdušno podržavati Argentinu kada bude igrala sa BiH.


Policija se sprema da spriječi eventualne provokacije i nemire, jer je nekoliko puta tokom velikih fudbalskih takmičenja dolazilo do fizičkih obračuna navijača iz oba dijela grada -navode portali u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

U Mostaru postoji i problem ugostiteljskih objekata koji bi željeli da produže radno vrijeme dok traje fudbalsko prvenstvo, ali zbog političkih sukoba više od dvije godine ne postoji gradsko vijeće, pa takvu
odluku nema ko da izglasa.

Istovremeno, navode portali, u Republici Srpskoj nema tenzija zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu,pošto se Fudbalska reprezentacije Srbije, za koju navija najveći dio stanovnika Srpske, nije plasirala u Brazil.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

cccc

12.06.2014 11:53

I nekima je drago što je ovakvo stanje u državi.... Jadni ste!

ODGOVORITE
Name

kobac

12.06.2014 12:11

Ovih mjesec dana Mostar će biti ogledalo svih nelogičnosti Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

xxl

12.06.2014 12:29

Koja je to ludost? Gdje mi Brazil može biti draži od bilo koje države koja je nekada činila jugoslaviju?Ja uvijek navijam za države koje su bile sastavni dio Jugoslavije.Srbija ima svoje posebno mjesto u duši, ali nisam toliko pokvaren čovjek da navijam za Njemačku kada igra naprimjer protiv Slovenije ili Hrvatske!Ratovali smo, ali valaj nastaviti živjeti dalje i radi naših Srba koji žive u Hrvatskoj i regionu.

ODGOVORITE
Name

xx

12.06.2014 12:43

Tako je to, sa utakmicama i počinje?!

ODGOVORITE
Name

Md

12.06.2014 14:15

Treba zabraniti ratne zastave, ako muslimani nemaju druge nek istaknu gace umjesto zastave.

ODGOVORITE
Name

Kiki

12.06.2014 14:41

Kod nas i g.... ima političku boju. Ljudi dajte da uživamo u fudbalu.

ODGOVORITE
Name

Boo

12.06.2014 15:12

Kad Malo bolje pogledate na ovoj su slici bosanska i hrvatska zastava zajedno kao one 1992 kad smo se branili u domovinskom odbrambenom ratu napred bosna napred hrvatska zajedno i u finalu SP

ODGOVORITE