Određen pritvor radniku UIO BiH

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Damiru Dudi koji je uhapšen u akciji "Gold" zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja i primio dar i druge oblike koristi.

Bosna i Hercegovina 12.06.2014 | 11:00
Određen pritvor radniku UIO BiH

Sud je objavio da pritvor Dudi, zaposlenom u Sektoru za suzbijanje krijumčarenja i carinskih prevara Regionalnog centra Sarajevo Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, može trajati do 9. jula ili do nove odluke Suda.

Uvidom u podneseni dokazni materijal, Sud je utvrdio da postoji sumnja da je Duda počinio krivična djela za koja se tereti, te odredio pritvor zbog bojazni da bi, ukoliko se nađe na slobodi, mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Dudo je osumnjičen da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Uhapšen je u ponedjeljak, 9. juna, u operativnoj akciji "Gold" Granične policije BiH koja je započeta početkom ove godine.

U dosadašnjem periodu lišeno je slobode 17 lica, među kojima 10 pripadnika UIO i oni su predati Tužilaštvu BiH. Akcija "Gold" jedna je u nizu akcija usmjerenih protiv krijumčarenja, korupcije i zloupotrebe položaja.

Komentari / 0

Ostavite komentar