Nisu dostavljeni originalni dokazi protiv Zupca

Tužilaštvo BiH, uz optužnicu protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Gorana Zupca koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, nije dostavilo originalne dokaze, piše "Dnevni avaz".

Bosna i Hercegovina 12.06.2014 | 09:25
Nisu dostavljeni originalni dokazi protiv Zupca

List navodi da je sudija za prethodno saslušanje Mediha Pašić utvrdila da u originalu nisu dostavljene potvrde o privremenom oduzimanju predmeta sa CD-snimkom Federalne televizije, četiri CD-snimka BHT, te po dva CD-a TV "Hajat" i TV1.

Sudu nije dostavljen ni plan vanrednog obezbjeđenja objekta Predsjedništva BiH, i to od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od 7. februara, zatim Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Sipe, Prvi izvještaj o šteti na zgradi Predsjedništva BiH od 11. februara, zapisnik o stanju arhivske građe i depoa Arhiva BiH, zapisnik o oštećenju vozila od 24. februara, te zapisnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH o uništenoj i oštećenoj opremi i drugi dokazi.

Sud BiH, koji je optužnici zaprimio 4. juna, naložio je Tužilaštvu BiH da u roku od tri dana dostavi ove dokaze u originalu.

Služba za odnose s javnošću Suda BiH saopštila je da ne može da za javnost govori o tome da li su ovi dokazi dostavljeni u međuvremenu.

"Pres Republika Srpska" piše da je optužnica protiv Zupca vraćena na doradu Tužilaštvu BiH nakon što je Pašićeva uočila da u njoj nedostaju originali pojedinih dokaza.

List navodi da je u posjedu sudskog dokumenta kojim se od Tužilaštva zahtijeva dorada optužnice, što je Tužilaštvo BiH juče demantovalo.

Tužilaštvo BiH juče je saopštilo da Sud BiH nije vratio optužnicu podignutu protiv Zupca, nego da je optužnica u Sudu i u procesu potvrđivanja. Tužilaštvo BiH želi odlučno demantovati glasine i poručiti javnosti da optužnica u predmetu protiv Zupca nije vraćena Tužilaštvu BiH, te da su to dezinformacije", navodi se u saopštenju.

Na pitanje zašto demantuju istinitu informaciju, portparol Tužilaštva BiH Adisa Karačić rekla je "Presu" da nije riječ o "vraćanju" i "doradi" optužnice, već je Sud "jednostavno zatražio da mu Tužilaštvo dostavi neka dokumenta".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca zbog nesavjesnog rada u službi jer se, navodno, direktor Sipe tokom protesta 7. februara oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH i odbio da angažuje specijalnu jedinicu Sipe.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Skije

14.06.2014 11:14

Ma leti ovaj kriminalac, 100%!

ODGOVORITE