Turisti ugrožavaju Sikstinsku kapelu

Prašina, znoj i ugljen dioksid koje sve veći broj turista unosi u Sikstinsku kapelu ozbiljno prete da naruše lepotu neprocenjivih Mikelanđelovih fresaka, saopštio je Vatikan koji se nada da će novi sistem klimatizacije i osvetljenja uspeti da zaštiti jedno od najpoznatijih remek-dela renesansnog majstora.

Putovanja 12.06.2014 | 06:48
Turisti ugrožavaju Sikstinsku kapelu

Oko šest miliona ljudi godišnje poseti ovu pinakoteku italijanskog renesansnog slikarstva kako bi videli čuvene, 500 godina stare freske koje krase svod kapele i koje se smatraju jednim od čuda zapadne civilizacije.

Tokom leta, broj posetilaca Sikstine - u kojoj se u tajnim konklavama biraju pape, može da dostigne čak 20.000 u jednom danu.

Broj turista je porastao za 300 procenata od 1980. godine kada ih je bilo "svega oko 1,5 miliona godišnje, objašnjava Antonio Paoluči, direktor vatikanskih muzeja.

"Danas, Sikstinska kapela rizikuje da postane žrtva vlastitog uspeha", istakao je on u članku objavljenom u vatikanskom listu "Oservatore romano".

"Šest miliona posetilaca je impresivan broj, ali objektivno opasan za očuvanje fresaka", dodao je Paoluči, navodeći da navala turista za sobom ostavlja mešavinu prašine, znoja i ugljen dioksida koji nagrizaju oslikane zidove i prete da ih oštete.

Radovi na postavljanju novog sistema klimatizacije i osvetljenja trebalo bi da budu završeni do oktobra.

Godine 1980. pokrenuti su opsežni restauratorski zahvati na freskama koji su trajali 14 godina. Tada su temeljnim čišćenjem, odnosno otapanjem debelog sloja prašine i čađi koji su se vekovima taložili na slikama, kao i otklanjanjem posledica nevešte restauracije u XVIII veku, izašle na videlo originalne, jarke boje kojima je Mikelanđelo oslikao biblijske prizore, među kojima je jedna od najpoznatijih scena u istoriji umetnosti - predstava "stvaranja čoveka" u kojoj Tvorac blagim dodirom prsta Adamu uliva život.

Paoluči je rekao da aktuelni sistem klimatizacije, koji je Vatikan ugradio tokom obnavljanja kapele devedesetih godina, više nije dovoljan da se bori sa količinom prašine i prljavštine koju turisti svakodnevno unose.

Vatikan nije obelodanio vrednost radova na postavljanju novog sistema koji su osmislili muzejski stručnjaci i kompanija Karijer, ali je naveo da će oni biti finansirani iz donacija.

Proteklih godina bilo je apela da se ograniči broj posetilaca kako bi se freske kapele zaštitile, a sam Paoluči je ranije kazao da će to možda biti neophodno.

Trenutno ne postoji dnevni limit za ulazak posetilaca u kapelu, mada je uveden sistem čekanja u redu.

Komentari / 0

Ostavite komentar