Nema vlade u Prištini bez Srba!

Bez obzira da li će ostati samo na deset zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu ili će nakon prebrojavanja uslovnih glasova, srpska zajednica na Kosovu sigurno će imati ministarska i mesta zamenika ministara ko god da bude formirao Vladu Kosova, pišu srpski mediji.

Srbija 11.06.2014 | 10:12
Nema vlade u Prištini bez Srba!

Te pozicije im garantuje Ustav Kosova, odnosno član 96. koji se odnosi na ministarstva i predstavljanje zajednica, a koji je praktično iskopirana odredba Ahtisarijevog plana.

Dokument koji je izvor pravno-političkog sistema, a na koga su, izgleda, svi zaboravili dok su se u kosovskom parlamentu lomila koplja oko nacrta Zakona o opštim izborima (kojim bi se broj srpskih glasača drastično smanjio) daje Srbima veliku pregovaračku snagu.

Naime, predviđeno je da Srbi moraju da se slože oko delegiranja ministarskih funkcija iz srpske zajednice, čime im se, praktično, ostavlja prostor i da, ukoliko žele, blokiraju konstitusanje kosovske vlade.

“Postojaće najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan ministar neke druge nevećinske zajednice Kosova. Ako ima više od dvanaest ministara, Vlada će imati i trećeg ministra koji će predstavljati nevećinske zajednice Kosova. Postojaće najmanje dva zamenika ministra iz srpske zajednice Kosova i dva zamenika ministra iz ostalih nevećinskih zajednica. Ako ima više od dvanaest ministara postojaće i treći zamenik ministra koji će predstavljati srpsku zajednicu i jedan zamenik ministra ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu, piše u članu 96. kosovskog Ustava.

Ustav propisuje da se izbor ministara i zamenika ministara obavlja u konsultacijama sa strankama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju manjinske zajednice. Predviđa se i mogućnost da se za člana vlade imenuju i osobe koje se nisu kvalifikovale za poslanička mesta, ali samo uz zvanično odobrenje većine poslanika srpske zajednice.

Komentari / 0

Ostavite komentar