Autobusima krijumčarili oružje

Državna agencija za istrage i zaštitu uhapsila je dvije osobe na području Tuzle koje su pokušale da prošvercuju veće količine oružja u Švedsku, saopšteno je iz ove agencije.

Bosna i Hercegovina 11.06.2014 | 09:42
Autobusima krijumčarili oružje

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su Narcis Jusufović i Nijaz Mutabdžić, koji su pokušali da prokrijumčare oružje u autobusu koji saobraća na relaciji Tuzla - Malme u Švedskoj.

Izvor blizak istrazi je rekao da je SIPA tokom svog rada otkrila namjeru krijumčara i spriječila ih u njihovoj namjeri. Tokom akcije hapšenja pretreseno je pet lokacija na području Tuzle i zaplijenjena je određena količina minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti.

Izvor blizak istrazi je kazao da su Jusufović i Mutabdžić, osim oružja, uglavnom krijumčarili bombe i vojnu opremu.

“Oružje je trebalo da bude prevezeno autobusima preduzeća "Bundavica" iz Tuzle. Ovo prevozničko preduzeće ima linije prema Švedskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji “, kazao je izvor blizak istrazi.

U SIPA su potvrdili da su po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona, u nedjelju na području Tuzle pretresli objekte na pet lokacija i zaplijenili određenu količinu oružja.

“Uhapšeni N. J. i N. M. osumnjičeni su da su počinili neovlašćeni promet oružja i vojne opreme te proizvodima dvojne upotrebe”, rekli su u SIPA.

Dodali su da su uhapšeni poslije kriminalističke obrade u ponedjeljak predati Tužilaštvu BiH u kojem su potvrdili da su poslije saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Policija je u januaru uhapsila šest osoba zbog sumnje da su krijumčarile oružje iz BiH u Švedsku. Nakon saslušanja svi su pušteni da se brane sa slobode.

Osumnjičeni su od novembra prošle do januara ove godine sakupljali oružje na području FBiH i RS, krijumčarili ga na teritoriju Švedske i prodavali organizovanim kriminalnim grupama. Kupovali su puške i pištolje, a zatim ih dva puta mjesečno na razne načine prevozili u Švedsku.

Početkom ove godine u januaru švedska policija uhapsila je četiri osobe od kojih su troje porijeklom sa Balkana zbog krijumčarenja oružja. Kod njih je pronađeno pet automatskih pušaka, 11 pištolja i određena količina municije. Vrijednost pronađenog naoružanja na tržištu Švedske bila je procijenjena na oko 30.000 evra.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

macka

11.06.2014 08:22

Pa da zato BUNDAVICA i kupuje stalno nove autobuse . A ovi nasi jadni kante vozaju. Covjek usao u biznis sa oruzjem.

ODGOVORITE