Vučić: Srbija će biti simbol stabilnosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je, nakon razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da je Srbija ostvarila značajan napredak u odnosu s Kosovom što je dovelo do početka pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Srbija 11.06.2014 | 09:16
Vučić: Srbija će biti simbol stabilnosti

Merkel je na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem rekla da se u pristupnim pregovorima otvaraju poglavlja i dodala da će na tome zajednički da se radi.

Prema njenim rečima, sada treba otvoriti prva poglavlja, dodajući da Nemačka želi da pomogne u tome.

"Srbija kao i svaka zemlja koja vodi pregovore mora proći sav proces,da se otvore sva poglavlja i zaključe", rekla je Merkel dodajući da će se pri tom formulisati konkretne potrebe.
 

S tim u vezi je Merkel kazala da će se raditi o vladavini prava, ekonomskom prilagodjavanju i odnosu sa Kosovom.
 

Merkel je rekla da je ohrabruje što je premijer rekao da, pošto će proces trajati, zemlje sa evropskom perspektivnom, treba da stvore slobodnu trgovinsku zonu i prilagođavaju se standardima još pre zaključenja pregovora. 

Ona je rekla da će poseta predsednika Vlade Srbije doprineti napretku saradnje Nemačke i Srbije.

Merkel je najavila i da će Nemačka nastaviti da pomaže Srbiji posle poplava.

"Dobro je što ste tu", poručila je Merkelova i dodala da ju je premijer Srbije obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje pre svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva.
 

"To će biti fokus srpske vlade. A saradnja Nemačke će zavisiti od transparentnosti i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna. Na tome se već dosta radi ", rekla je ona.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što je novi premijer doputovao u posetu Berlinu, dodajući da je sa njima razgovarala o perspektivi i situaciji u Srbiji.

Merkelova je ukazala da su odnosi dve zemlje dobri, da u Nemačkoj živi oko 400.000 Srba, i da je Nemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, tako da je i ekonomska saradnja bila važna tema susreta.

 

VUČIĆ: SRBIJA ĆE SE PONAŠATI ODGOVORNO

Srbija će se ponašati odgovorno i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Nemačkoj, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

"Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona.

Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi joše veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.
 

"Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.

 "Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU" ocenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Nemačke.

 U narednih mesec i nešto dana donećemo zakone o radu, privatizaciji i stečaju, rekao je Vučić i dodao da Srbija želi veće nemačke investicije i da bude deo razvijene Evrope.

Srpski premijer se takodje zahvalio nemačkoj kancelarki na pomoći koja nam je pružena posle katastrofalnih poplava.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekan je na aerodromu u Berlinu uz najveće državne počasti. Predsednika srpske vlade i članove delegacije dočekao je šef protokola kancelarke Angele Merkel.

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

xxl

10.06.2014 19:18

Podrška politici Aleksandra Vučića!

ODGOVORITE
Name

Ja

10.06.2014 20:29

Ma kakva podrska, otisao da cuje naredjenja... Pa dragi moji sugradjani s BALKANA, ovo sve u zadnjih 25 godina je namjesteno od doticne i njoj slicnih... Dobar je covjek, Vucic, bolji nego Lemi ali ako sjedis i citas ovdje, imas internet! Otidji i pogledaj malo, procitaj na nekom drugom jeziku osim SH! Nisam protiv njega ali ...

ODGOVORITE
Name

sanjin

10.06.2014 21:46

sta ce rucati posto ja vec 2 dana cekam platu da kupim sebi rucak pa rekoh da oni napisu sta ce jesti da se prisjetim i ja malo

ODGOVORITE
Name

Mimo

10.06.2014 22:11

Svi mi pricamo protiv nemacke Ali bogami svi letimo u nemacku da zaradimo nedo bog kad bi nam nemci ponudili drzavljanstvo pa bi vidjeli koliko bi nas ostalo u bivsoj jugi. A kao sve naj gore o angeli. Suplja prica

ODGOVORITE
Name

ERO

11.06.2014 08:08

TREBAO SI NA TAJ RUČAK POSLATI BAJU,BOLJE KRKA OD TEBE,SVAKAKO TI JE TRAŽIO POMOĆ.

ODGOVORITE
Name

Djekna

11.06.2014 08:29

Treba pricekati nekoliko godina da vidimo da li je politika Aleksndra Vucica dobra. Ono za sta se zalaze je pozitivno I vidimo da ga podrzavaju politicki geniji poput Angele Merkel.Vidjecemo da li ce deficit budjzeta smanjiti na 4 procenta.Uskoro dolazi do najavljenog smanjenja plata od deset posto u javnom sektoru koji ce u svakom slucaju smanjiti deficit.Obecao je da ce drzavne firme koje prave gubitke reformirasati ili ce biti zatvorene.To je ekonomska mjera koja se poduzima u svim naprednim zemljama.Obecana je reforma privatnog sektora kako bi rad u privatnim firmama bio privlacniji negou drzavnimTakodjer borba protiv korupcije koja je u punom jeku je vec dala vidljive rezultate.Takodjer je ocito da Srbija postaje sve interesantija zemlja za ulaganje stranih firmi. On jos uvijek ne uziva veliku podrsku odredjenih interesnih grupa kojima bolje odgovora da su radnici placeni 150 evra mjesecno a da rade po 12 sati dnevno.Kojima odgovara da imaju povlastenu poziciju u drustvu I da mogu da uz pomoc veza I novca recimo kupe diplomu,oslobode svog klinju koji jepregazio petoro ljudi iz zatvora,kupe sedmi stan iz fonda za sirocad itd. protiv Protiv Vucica su takodjer oni koji zive u imaginarnoj stvarnosti u kojoj se covjek ne vodi zdravom logikom u kojoj posotoje odnosi snaga I zna se sta je moguce nego se rukovode srednjovjekovnim mitovima ,istinama koje nitko ne prihvata osim njih,vrijednostima koje su davno odbacene u civilzovanom svijetu.

ODGOVORITE
Name

Md

11.06.2014 09:03

Kakva posjeta otisao po zadatak !

ODGOVORITE
Name

Drago

11.06.2014 09:05

Vučiću ne zamajavaj nas. Ti si potrčko Majkla Devenporta pravog vladara Srbije. Vučić je njegova maska. Majkl Devenport je „multitasking“ igrač koji je sposoban da radi na više različitih poslova sa jednim ciljem totalnim uništenjem Srbije. Kriminalni karakter današnjih srpskih vlastodržaca stvaran je godinama. Majkl Devenport je Englez, čija zemlja nije u monetarnoj uniji, ni u šengenskom viznom režimu Evropske unije. Ona namerava da iz unije izađe, što pre. Ali ne i Majkl Devenport. On se priprema da novcem koje su opljačkali srpski političari, (najmanje 51. milijardu dolara) stvori na Balkanu ubilačku mafiju, koja će streljati političare u Evropi, destabilizovati pojedine države, izazivati nerede, a u Evropu, radi njenog razbijanja, dovesti Arape, i konačno, razoriti Stari kontinent.

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

11.06.2014 10:29

Bice dobar si samo tako nastavi biti poslusan, nama treba Balkan sto prije da zaokruzimo €uropu. Za uzvrat izvescu te da vidis ljepote Berlina .!

ODGOVORITE
Name

Slobodan

11.06.2014 15:08

Nemačka je velesila za nas i sve oko nas. Mi Nemcima ne možemo da operemo papuče. To je realnost. Mi smo gola beda za Nemačku. Srbija treba da se ugleda na jednu Nemačku i prepiše doslovno svako slovo nemačkog zakona i sistema i da ga sprovede u delo. Sa velikim gađenjem doživljavam svakog ko jednu reč lošu napiše za Nemačku. Kamo sreće da smo mi 20 % od onaga što su Nemci. Ja mislim kad bi nam Nemci sutra dozvolili da se odreknemo srpskog sržavljanstva da bi u najmanju ruku 70 % Srba sebe proglasili Nemcima. Ko ne veruje nek se sprovede istraživanje pa će da se uveri. A zašto je to tako, trebamo se ozbiljno zapitati !!!!!

ODGOVORITE
Name

Radan

11.06.2014 15:15

Vucic otisao po paket novih naredjenja! Daleko je srbija jos od EU. Nemogu da shvatim da srbija hoce isti scenario da dozivi kao grcka. Vucicu okreni se rusiji i azijskom trzistu. Evropa je pukla i posrce.

ODGOVORITE
Name

Zoki srbin

11.06.2014 15:55

I Republika Srpska treba nekog kao Vucica.

ODGOVORITE
Name

svajcerska

11.06.2014 16:58

E moj druze da li si ti bio nekad u Evropskoj uniju mi kasnimo 100 godina. Tesko onome koga Rusija brani i Grcka hrani.

ODGOVORITE
Name

Realista

11.06.2014 17:16

U Evropi samo Njemačka i Turska imaju budućnost...

ODGOVORITE
Name

@Slobodam

11.06.2014 18:54

Potpuno si u pravu druže, Njemačka je svjetlosnu godinu po svim segmentima otišla naprijed u odnosu na cijeli Balkan pa i dobar dio Evrope, Njemačka ekonomija je Broj 1. to su fakti, Angela Merkel je genijalan vođa i političar, njemački narod je disciplinovan i vrijedan, zašto bi većina išla u Njemačku, pa zna se - lova. Kaže meni čovjek koji je otišao u Njemačku - radi normalno, nikoga ne diraj, ne pravi probleme niko te mrko pogledati neće, a za Njemačku državu i ustrojstvo samo jednu riječ je upotrijebio "savršenstvo". Možemo mi voliti ili mrziti Švabe ali to je tako.

ODGOVORITE
Name

malo_kasno

11.06.2014 19:34

za ove sve sto vide Njemacku 100 godina ispred nas samo da znate da to nije uvijek tako bilo. Razlika je pocela da se pravi od kako smo poceli na zapovijed pojedinaca koji su se enormno obogatili da branimo "nacinalne interese". Puno je Drine proteklo dok smo mi malo do pameti dosli. Na zalost.

ODGOVORITE