Selo dobilo vodovod, ali ne i vodu

Teško je vjerovati a istina je: oko 80 domaćinstava u srpskim Gornjim Dubravicama kod Brčkog u 14-oj godini 21-og vijeka, i pored dugo čekanog i napokon urađenog glavnog cjevovoda za koji je 18. novembra prošle godine izvršena uspješna proba, i dalje su bez vode.

Bosna i Hercegovina 09.06.2014 | 15:18
Selo dobilo vodovod, ali ne i vodu

Lokalni bunari su presušili, a u vrzinom kolu na relaciji Vlada – JP „Komunalno Brčko“, narod se zlopati i snalazi.

„Svaki dan tražim po komšiluku poneki kanister iz zaliha sakupljenih u vrijeme kiša, nemam vodu ni za higijenske potrebe ni za stoku, a za piće je donosimo iz grada koji je udaljen 12 kilometara“, kaže
mještanka Cvijeta Lalić čiju sudbinu dijele i ostala domaćinstva.

S mirnog protesta pred zgradom mjesne zajednice građani ovog srpskog sela su poručili da će, ukoliko voda na koju čekaju punih osam godina, narednih dana ne uđe u sistem, s kantama i buradima masovno i svaki dan dolaziti pred sjedište Vlade u Gradskoj vijećnici.

„za izgradnju glavnog voda koji i nama i još nekim selima život znači utrošeno je pola miliona maraka, voda je u selu, a oni ne mogu da se dogovore o podjeli nadležnosti. Mi smo spremni platitit svaki litar
potrošene vode za razliku od bošnjačkih Šatorovića koji su odavna na istoj trasi a duže od godinu dana trošili su vodu bez naknade. Nas drže u 19-om vijeku i čekaju da kao stoka skapamo od žeđi i umiremo od zaraze u našim kućama“, ogorčen je predsjednik mjesne zajednice Mićo Stevanović.

U „Komunalnom“ ne žele komentarisati ove navode, a za puštanje vode u sekundarnu mrežu imaju uslove.

„Mora se provjeriti ispravnost postojeće stare seoske mreže, a ukoliko bude potrebe za sanaciju s Vladom dogovoriti ko će to platiti i uraditi jer mi ne želimo preuzeti tehnički neispravan sistem i rizike s tim u vezi“, konkretan je predstavnik JP „Komunalno Brčko“ Majazudin Vehabović.

Vehabović je negirao i tvrdnju Dubravičana da su se dva hrvatska domaćinstva u Donjim Dubravicama odmah priključila na izgrađeni glavni vod, ali je na naše insistiranje od svojih podređenih ipak dobio potvrdan odgovor.

Mještani Gornjih Dubravica su, ukoliko uskoro ne dobiju vodu, u borbu za to ljudsko pravo spremni, kažu, kolektivno i s praznim kantama svaki dan pred gradsku Vijećnicu gdje je sjedište Vlade Brčko distrikta.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ranjaš

09.06.2014 15:07

Možda puste pivo kroz cevi na dan pred izbore.

ODGOVORITE