Sudije da budu izvan sistema ocjenjivanja?!

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da glavni tužilac BiH Goran Salihović i predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso žele da sudije i tužioci budu izvan sistema ocjenjivanja, što nije u skladu sa nepristrasnim pravosuđem.

Bosna i Hercegovina 09.06.2014 | 14:49
Sudije da budu izvan sistema ocjenjivanja?!

Čolak je ocijenio da je sadašnja pozicija glavnog tužioca i predsjednika Suda poprilično komotna, konstatujući da se ona po svaku cijenu želi očuvati, što nije dobro, jer bez principa odgovornosti nije moguće izgraditi nepristrasno i efikasno pravosuđe.

Komenatrišući podizanje optužnice protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Gorana Zupca, Čolak je naveo da ovaj slučaj "ruši vjeru u odnos policije i Tužilaštva".

On je podsjetio da je u BiH u niz navrata bilo podizanja optužnica, koje su čak i potvrđene od sudova, pa nije bilo osuđujućih presuda, a zemlja je plaćala nemali novac.

"Sve skupa što se događa ne doprinosi povjerenju u naše institucije pravosudnog sistema i agencije za provođenje zakona", rekao je Čolak za "Večernji list", izdanje za BiH.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

domaci stranac

09.06.2014 09:46

kako je moguce da predsednik suda BH i glavni tuzioc BH budu muslimani ? zagarantovane optuznice i sudjenje srbima ! BH sud je bitnija ustanova nego predsednistvo, iz kojeg razloga nije sistem TRI kako za predsednika suda tako za tuzioca? Barasanin (srbin-janjicar)je bio tuzioc, muslimanka predsednik? Uvjek muslimani.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

09.06.2014 09:54

Živimo u sistemu gde nepostoje vrednosti. Pogledajte samo prosek ocena na Pravnom Fakultetu naših sudija. To je dno dna. Većina njih ima nešto malo viši prosek od 6. U Sudovima i Tužilaštvima sede pravnici nulte klase. Tu vlada jedan opšti haos i neznanje. Tu sede podobnici političkog sistema loših vrednosti. Politika ima veliki uticaj na sudije i tužioce. Oni donose odluke kako im se kaže a ne po zakonu. Politika je napravila sistem da sudija i tužilac neodgovaraju za kriminal koji čine. Ta njihova nezavisnost je samo paravan političkih sluga ovog sistema. Slučaj sa ovim kriminalcem iz Trebinja će biti zataškan, i to je svima očigledno jasno. On je tu doveden po političkoj liniji, nagazio je neke narkobosove koje štiti sarajevska politička elita i onda sada oni njega gaze. Tu će se Pravosudni Sistem bukvalno da iskoristi kako bi se situacija na relaciji Najvećeg kriminalca u Trebinju i Sarajevskih Narkobosova poravnala. Najveći kriminal u pravosuđu u RS je u Osnovnom sudu u Zvorniku i Okružnom sudu u Bijeljini. To su bastioni zaštite političke elite ogrizle u organizovanom kriminalu na istoku Srpske. U ove mafijsko pravosudne poslove kao tajni agenti uključeni su po rođačko-prijateljskim vezama Policijsko - Tužilački ešalon na relaciji SJB Zvornik, CJB Bijeljina i Okružno Tužilašvo Bijeljina. Njih režim plaća da sakrivaju organizovani kriminal a ne da ga otkrivaju. U Glinici se dogodila pljačka veka. Opljačkan je najveći Gigant u Srpskoj. Šta su radili Policija (SJB Zvornik i CJB Bijeljina) -ništa. Šta je uradilo Tužilašvo u Bijeljini. Po svemu sudeći u Glini će za kriminal da odgovaraju čistačice i daktilografkinje što nisu sprečile kriminal težak milijardu KM.

ODGOVORITE
Name

Gledam i vidim

09.06.2014 10:43

Pa, kad imaju ovakve tužioce zaključuje se da ni oni nisu ništa bolji. BiH - država kriminalaca: http://www.youtube.com/watch?v=8KXlJC7wCmo

ODGOVORITE
Name

sve ste mi oteli

09.06.2014 11:13

Povjerenja u vas! 14 godina sam na sudu za povrat imovine, sudije, advokati, tuzioci, Milanka Zec iz Uprave u Banjaluci; Dragoljub Davidovic ili moze i Zgradoljub... svi su trazili pinku da to srede i na kraju potimali sve meni nigdje ni imovine ni dostojanstva. Dosta mi je i Srbca i Glamoca i Teslica Bakinaca i svih vas sto ste se sjatili u gradove s 4 razreda osnovne i poljskim wc-om! Mars kuci odakle ste dosli...

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

09.06.2014 11:39

Za sve ste mi oteli. Koliko ste dali Davidovicu i sta vam je oteto?odakle su Vasi preci?Ljudi se dijele na dobre i lose,mene su tako ucili,a ne kako neko izgleda,odakle je,sta radi .........

ODGOVORITE
Name

Joldis

09.06.2014 16:13

Znam tuzioca u Rrpublici Srpskoj koji ima samo cetiri razreda osnovne skole. Ponavljam cetiri (4).

ODGOVORITE