CIK BiH: U vrijeme poplava, nova limuzina!

Centralna izborna komisija (CIK) BiH nedavno se počastila novom službenom limuzinom, škodom superb, jednim od najluksuznijih modela češkog proizvođača vozila, prema zvaničnim cjenovnicima ovlaštenih auto-dilera.

Bosna i Hercegovina 09.06.2014 | 15:36
CIK BiH: U vrijeme poplava, nova limuzina!

Kako saznajemo, ugovor je po cijeni 60.000 KM potpisan s firmom "Autorad" iz Pelagićeva, nakon, u najmanju ruku, neobično provedenog javnog natječaja. Zamimljivo je da je aražman zaključen 19. maja, u vrijeme najvećih poplava koje su uzrokovale prizore kataklizme i uništile svu imovinu hiljadama porodica u BiH.

Druga neobičnost cijelog postupka nabavke jeste da se na javni natječaj prijavila samo firma "Autorad", čime faktički nije osigurana stvarna konkurencija, tim prije jer bh. tržište obiluje desetinama ovlaštenih auto-dilera. Međutim, postupak prodaje vozila na kraju je, kako smo naveli, zaključen 19. maja.
Na sve ovo iz Centralne izborne komisije BiH ističu da je kupovina novog automobila planirana još prošle godine.

"U vrijeme kada je planiran budžet za ovu godinu, planirana je i kupovina novog vozila, a prodaja starog. To je odobreno od Ministarstva finansija BiH", ističe Maksida Pirić, portparol CIK BiH.
Ona pojašnjava da je Centralna izborna komisija na sjednici 5. februara donijela odluku da se ide u ovu nabavku, a 10. marta je objavljen javni poziv u "Službenom glasniku BiH", o čemu su, pak, "Nezavisne" već pisale.

"Odluka o dodjeli ugovora donesena je 14. aprila", ističe Pirićeva.
Portparol CIK BiH kaže da je novo vozilo kupljeno za potrebe "redovnih aktivnosti na terenu CIK BiH", a kao primjer ušteda koje se provode u ovoj instituciji navodi to što su otkazana mnoga prethodno planirana putovanja van BiH.

Na pitanje zašto je aranžman potpisan baš 19. maja, u vrijeme kada su domovi građana BiH razarani poplavama, Pirićeva odgovara da je ugovor tada morao biti potpisan "jer su sve druge procedure završene mnogo ranije".

Interesantno je da se u zvaničnom cjenovniku, objavljenom na sajtu "Autorada", cijena škode superb, u zavisnosti od paketa opreme i motora, kreće od 41.000 do 64.000 KM.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

fuj

09.06.2014 06:48

Moglo se proći i s nekim jeftinijim autom - do 20 hiljada. Ovo je čisti bezobrazluk!

ODGOVORITE
Name

brrrr

09.06.2014 07:09

Mogli su da kupe tri po KM 20000,-. Kakvi nas lopovi predvode?! I uvijek imaju nekakav izgovor za svoj nerad.

ODGOVORITE
Name

Alen Zvornik

09.06.2014 07:15

Treba se vozati o trošku države u komfornom autu, pa nećemo valjda očekivati da kupe Golfa 5 ili 6, 'ta će im to. :D

ODGOVORITE
Name

CK B i H

09.06.2014 07:17

Ove poplave su nas osvijestile I ukazale na to da moramo da imamo brza I jako auto jer vidjeli ste da poplava moze velikom brzinom da preplavi grad. A sta bi bilo kad bi se desilo nesto nekome iz Centralne komisije? Ne bi bilo izbora gospodo a znamo da su izbori glavno demokratsko sredstvo. Osim toga kao gest dobre volje nasa komisija je odlucila da organizuje tombolu pod nazivom “ vozamo sirotinju” . U tomboli bi mogli ucestvovao samo socijalno najugrozeniji. Pobjednik bi se provozao od Bas Carsije do Ilidze ili od Trna do Banja Luke tako da ne bi mislili da smo se otudjili od naseg dragog naroda.

ODGOVORITE
Name

kuglasica

09.06.2014 08:55

Prije nekoliko dana smo organizovali humanitarnu utakmicu na kojoj su igrale zene sportasice i one koje to nisu a htjele su da pomognu. Ulaznica je bila 2.00 KM i skupljeno je 2150.00 KM, znaci 1075 ulaznica. Pare su utrosene za kupovinu djecijih pelena za djecu u poplavljenim podrucjima. Bili smo ponosni i sretni jer smo skupili "mnogo" novca. Pod navodnike stavljam ne zato sto to za nas nije bilo mnogo, ali u odnosu na ovo trosenje 2000.00 KM je tako malo, ali je ipak nesto preko 4000 pelena,a to nije malo. Znate li sta bi znacilo 120 000 pelena, a da se ONI (ne želim da upotrijebim drugi izraz, jer ne znam gdje bi mi bila granica) vozaju u autima starim par godina.

ODGOVORITE
Name

skromno

09.06.2014 09:03

Ovo nije jedan od nego.najjaci model Skode. Skup je a mogli su npr za nesto malo preko 40.000 dobiti passata kojeg nasa vlast takodje voli ili biti skromniji pa uzeti pristojno novo auto iz neke druge firme za 25-30.000. Cak ima i za 20 ako je samo prevoz u pitanju. Al za utjehu nam je da su bar izbjegli Audi il sta jos akuplje il ko neki helikopter. Sve u svemu uklapamo se u evropu u kojoj prvo vlast sebe namiri a ako narod poumire od gladi njega je svakako lakse zamjenit nego vlast

ODGOVORITE
Name

Saša ZV

09.06.2014 10:00

Dabogda im bilo udobno i uživali u njoj onoliko koliko su i građani uživali tog 19. maja. Fukaro, bagro, dabogda vam vazda malo bilo, bando nezajažljiva. A vi ovce glasajte, palite se na priče o nekakvom patriotizmu, i dalje brojte mrtve i nedajite im mira, a pri tome ni vi niste mnogo življi... mrtva Bosno nikad oživjeti nećeš.

ODGOVORITE
Name

Md

09.06.2014 15:25

Pa oni nisu zasluzili ni biciklo a da ne govorimo o autima

ODGOVORITE
Name

Spaja

10.06.2014 16:18

Za lakse probijanje po poplavljenjim terminima.

ODGOVORITE