Srpska groblja i dalje skrnave

Nekoliko desetina prognanih i raseljenih Srba sa Kosova i Metohije danas su na Zadušnice posjetili pravoslavno groblje u Prištini na kome je nastavljeno urušavanje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika.

Srbija 07.06.2014 | 17:05
Srpska groblja i dalje skrnave

Milorad Đurović, koji je posljednji put posjetio ovo groblje prošle jeseni, rekao je Srni da je samo u dijelu oko stare kapele porušeno desetak nadgrobih spomenika.

"Sa porušenih spomenika su odnesene mermerne ploče", rekao je Đurović i dodao da vandali "nastavljaju da se iživljavaju nad mrtvim Srbima".

Nekoliko stotina Srba iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice posjetilo je groblje u južnom dijelu grada na kome je, kako tvrde mještani, više od 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno.

Milija Arsović iz Kosovske Mitrovice kaže za Srnu da su Zadušnice jedina prilika da Srbi izađu na groblje i paljenjem svijeća odaju počast preminulim.

"Nažalost, slika groblja je svedočanstvo neodgovornosti institucija takozvanog nezavisnog Kosova i njegovih intitucija smeštenih u južnom dijelu
grada", rekao je Arsović.

On je dodao da je za održavanje groblja zaduženo Komunalno preduzeće, koje je pod kontrolom Albanaca, te da je trava pokošena samo na nekoliko mjesta, dok je ostatak zarastao u korov.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

07.06.2014 15:36

Pa kad stoka nema hrabrosti izaci pred žive nego se izivljavaju nad mrtvima,jos jedan dokaz koliko su civilizovani

ODGOVORITE
Name

Neso

07.06.2014 19:18

Sto dalje od Albanaca, blize si bogu.

ODGOVORITE