100.000 radnih mjesta za osam godina

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da u BiH u narednih osam godina mora biti otvoreno 100.000 radnih mjesta, što je sa postojećim resursima moguće.

Bosna i Hercegovina 06.06.2014 | 12:04
100.000 radnih mjesta za osam godina

Izetbegović je rekao da kapital i investicije ne ulaze u BiH kako bi svi to htjeli i da je u proteklih 40 mjeseci izgubljeno 40.000 radnih mjesta. Prije otvaranja međunarodne konferencije pod nazivom "Jugoistočna Evropa u uslovima promjenljivih tokova kapitala", Izetbegović je rekao da ekonomiju treba organizovati na kvalitetan način i biti odgovorniji nego što je u ovom času vlast u BiH.

On je naveo da treba stvoriti ambijent za poslovanje i privlačenje investicija, a na prvom mjestu su stabilnost i bezbjednost, odnosno uklonjanje prepreka koje je BiH sama sebi postavili na putu investicijama. Izetbegović je rekao da se na transparentnosti u tokovima kapitala, koja je u BiH postojala u izvjesnoj mjeri, posebno mora raditi uoči donatorske konferencije.


On je istakao da današnja konferencija treba dati odgovore na najbitnije pitanje u ovom momentu u BiH, a to je stabilnost ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta, dok će učesnici pokušati da pomognu da privreda BiH startuje na valjan način i da se bolje i modernije radi. Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je današnja konferencija, u odnosu na donatorsku, organizovana u pravom momentu, jer će pomoći da sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji budu iskorištena na najbolji način, odnosno da pomoć dođe onima kojima je najpotrebnija.


"Konferencija ima tri sesije - na jednoj će učestvovati profesionalci, praktičari, na drugoj akedemici i profesori, a na trećoj 'centralni bankari'. Svako iz svog ugla će dati poziciju na koji način to uraditi, odnosno pomoći BiH", pojasnio je Kozarić. On je naglasio da se želi poslati poruka da BiH ne smije da ostane na periferiji kada su u pitanju evroatlantske integracije, odnosno da BiH želi i da je spremna da bude dio te familije.

Današnju konferenciju organizovala je Centralna banka BiH, u saradnji sa Koledžom "Sent Entoni" Univerziteta u Oksfordu.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

06.06.2014 10:21

Ako budeš ti jos na vlasti ima da izgubimo sto hiljada, a ti koliko si sposoban ne mozes otvoriti sto radnih mjesta, a da ne govorimo o hiljadama.

ODGOVORITE
Name

ćeri

06.06.2014 10:45

Pa nije ni loše, znači svi će se zaposliti u sledećih 50 god, svaka čast majstore.

ODGOVORITE
Name

Bole

06.06.2014 14:50

Ti si jedna dobra dusa Bakire ljubi te nana.

ODGOVORITE
Name

Roki

06.06.2014 20:50

I jedno 100mil. Evrica za tvoju sposobnost! Bravo majstore dok takvi budu vladali nama narodu ce ostati samo vrba!!!!

ODGOVORITE