Prijete nam novi ratovi?!

Velika recesija osudila je ekonomije na stagnaciju, a tržišta suočila sa privrednim rastom, što predstavlja idealno tlo za cvetanje ekonomskog nacionalizma.

Kao kada je tridesetih godina, posle velike depresije, došlo do stvaranja autoritarnih režima u Evropi i Aziji što je dovelo do Drugog svetskog rata, tako se danas javlja nacionalizam u ekonomiji čime se istorija ponavlja, tvrdi poznati ekonomista Nurijel Rubini.

Svijet 06.06.2014 | 23:00
Prijete nam novi ratovi?!

Ovaj novi nacionalizam u ekonomiji uzima razne oblike: trgovinske barijere, imovinski protekcionizam, protivljenje stranom investicionom kapitalu, politike koje favorizuju domaće radnike i firme, anti-imigracione mere, kapitalizam države, i nacionalizam resursa.

U političkom domenu, vidimo uspon populističkih, anti-globalističkih, anti-imigracionih i u nekim slučajevima otvoreno rasističkih i antisemitskih stranaka, piše Rubini, poznat kao Doktor Propast, u kolumni za Project Syndicate.

Protivljenje bilo kakvoj vrsti globalne organizacije i međunarodne saradnje rezultat je, kaže Rubini, anemičnog privrednog oporavka.

Velika recesija, koja je počela 2008. godine, a koju je upravo ovaj ekonomista prvi predvideo, uprkos ponekim usponima, u svetu i dalje traje, a nacionalisti to vešto koriste da krivicu za ekonomsku malaksalost prebace na strance, bilo da se radi o uvozu stranih proizvoda ili prilivu stranih radnika.

Kada se ovom doda nejednakost u bogatstvu i prihodima u mnogim zemljama, nije nikakvo čudo što se raširio ekonomski princip "pobednik uzima sve" koji koristi samo elitama i menja politički sistem, piše Rubini.

Ova pojava, prema njegovim rečima, primećuje se i u razvijenim ekonomijama poput SAD, kao i u zemljama u tranziciji.

U SAD, kaže Doktor Prospast, imamo sistem legalizovane korupcije u kom velike korporacije daju neograničene svote novca izabranim zvaničnicima. U tržištima u razvoju stvari su često još jednostavnije, gde lokalni oligarsi neometano dominiraju i ekonomijom i politikom.
Kao dokaz u prilog svojoj teoriji o usponu "novog nacionalizma" Rubini uzima rezultate nedavnih izbora za Evropski parlament, na kojima su posebno dobro prošle upravo ekstremno desničarske partije.

Širenje nacionalne mržnje i govor usmeren protiv Evropske unije u modi su u Francuskoj, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, a evroskeptični glasovi desnice su sve jači i u Italiji i Nemačkoj.

Ekstremna desnica u SAD oslikava se kroz jačanje Tea Partyja i sličnih radikalno desnih frakcija koje su gotovo potpuno preuzele Republikansku stranku, a koja ima većinu u zastupničkom domu kongresa.

Nacionalizam se, piše Rubini, ponovo pojavljuje i u Aziji, a posebno je vidljiv u politici novih lidera Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Tajlanda, Malezije i Indonezije. Pri tome, nestabilnost geopolitičke situacije na Bliskom istoku ne treba uopšte posebno naglašavati.
Zbog svega navedenog Rubini strahuje da bi jačanje nacionalizma, kao direktne posledice "velike recesije", moglo dovesti do novih vojnih sukoba u svetu.

Zbog štete koju je izazvala "velika recesija", najrazvijenije svetske ekonomije osuđene su na stagnaciju, a tržišta u razvoju suočena su s izazovom stvaranja privrednog rasta. Ovo je idealno tlo za cvetanje ekonomskog i političkog nacionalizma, zaključuje ovaj nobelovac.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

LALA

06.06.2014 13:12

AKO DO TOG DOĐE MORAĆE OVOG PUTA DODIK PREDA MNOM.PROŠLI PUT MI JE POBJEGAO JER TAD ZA NJEGA NIJESAM NI ČUO NI VIDIO.

ODGOVORITE
Name

Max

06.06.2014 14:56

Ovoga puta ja pravac Svedska a ko hoce da ratuje neka ga. Niko pametan nece uzet pusku! Ne zivi se za ideale!

ODGOVORITE
Name

Erikson

06.06.2014 17:10

Super komentar Max! Kakvi ideali jedan je zivot.

ODGOVORITE
Name

BALCAN BOY

06.06.2014 17:15

MI SMO PROBALI I PAMETNOM DOSTA.

ODGOVORITE
Name

mujo

06.06.2014 17:21

Svaka čast za komentare.

ODGOVORITE
Name

Mido

06.06.2014 23:21

Ja Sam je I tako napustio a da ratujem za nekakve ideale I za komad brda koji vec zemlja ravna nepada mi nikad vise napamet jer za normalne ljude tamo vise mjesta nema

ODGOVORITE
Name

Istina

07.06.2014 00:13

U kuci ti bio.

ODGOVORITE