Paravinja ponovo pred sudom

U šibenskom Županijskom sudu danas se održava pripremno ročište za ponovljeno suđenje Draganu Paravinji za pokušaj silovanja i ubistvo Antonije Bilić.

Region 05.06.2014 | 14:58
Paravinja ponovo pred sudom


Paravinja se danas pojavio pred sudskim vijećem na pripremnom ročištu, na kojem će odbrana i Županijsko državno tužilaštvo najaviti sve dokaze koje će koristiti na ponovljenom suđenju.

Hrvatski mediji podsjećaju da je Vrhovni sud Hrvatske sredinom aprila ukinuo dio presude Paravinji, dovodeći u pitanje kvalifikaciju teškog ubistva. Vrhovni sud je utvrdio da prvostepeni sud nije uspio da dokaže da je Paravinja djevojku pokušao da siluje u kabini kamiona i da to dovodi u pitanje i zaključak šibenskog suda da je počinio teško ubistvo s ciljem prikrivanja silovanja.

Odlučeno je da suđenje bude ponovljeno i da se u postupak uvedu novi dokazi, s obzirom na to da su posmrtni ostaci Antonije Bilić pronađeni tek nakon završetka prvog suđenja. Ukoliko ubistvo bude  okvalifikovano kao obično, Paravinji bi zatvorska kazna bila smanjena sa 40 na 20 godina.

Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna 2011. godine kod Srpca i prvobitno je priznao da je ubio Antoniju Bilić i potom je bacio sa jednog od mostova na rijeci Krki. Po dolasku u Hrvatsku, Paravinja je negirao svoje navode iz BiH, te tvrdio da se toga dana uopšte nije vozio na dionici gdje je mlada djevojka stopirala.

Prilikom izricanja presude, bahato je dobacivao da je riječ o montiranom procesu i da je presudu potpisao Tomislav Karamarko.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ina

05.06.2014 13:11

Ma treba djubre objesit na trgu kako sudjenje.

ODGOVORITE